Вијести, Регион

Додик: Наш циљ је самостална Српска

У Бањалуци прослављен Свети Стефан, Дан РС, а њен председник Милорад Додик означио је стратешке правце: Нисмо случајна појава, имамо намеру да трајемо и ојачамо аутономију. Без Србије нећемо у НАТО.

У годинама  које долазе намеравамо да ојачамо нашу аутономију, а наш крајњи државни и политички циљ је самосталност.

Ово је у четвртак поручио председник Републике Српске Милорад Додик, на свечаној академији у Бањалуци, поводом Дана и крсне славе РС.

reg-rs_620x0

Честитајући грађанима Српске велики празник, Додик је нагласио да је легитимно право сваког народа да има свој циљ.

– Ми смо легитимни, уставни, нисмо случајна појава, имамо намеру да будемо трајни, да ојачамо нашу аутономију и самосталност, али истовремено и да се крећемо ка европским интеграцијама. Наравно, под условом да не изгубимо свој идентитет – истакао је Додик.

Говорећи о укључењу у евроатлантске интеграције, први човек РС поручио је да се данас без Српске не могу доносити кључне одлуке у БиХ, па тако ни о уласку у НАТО:

– О томе може одлучити само народ, на референдуму. Нећемо НАТО границу на Дрини и мимо Србије нећемо бити део Алијансе.

Констатујући да је БиХ данас неуспешна земља, чија је позиција све теже одржива, Додик је казао да ће се руководство РС и даље држати Дејтона, али да ће истовремено Српску правити препознатљивијом и јачом.

– Са овог скупа шаљемо поруку мира. Не желимо дестабилизацију. Уважавамо све, али и желимо да будемо уважени.

Пре свечане академије, у Саборном храму Христа Спаситеља у Бањалуци свету архијерејску литургију служио је патријарх српски Иринеј.

После службе, патријарх је ломио славски колач, а том чину присуствовали су највиши званичници Српске, као и министар правде и државне управе Србије Никола Селаковић. На прослави су били и шеф дипломатије Иван Мркић и министарка енергетике Зорана Михајловић. Иако је било најављено, на свечаној академији у Бањалуци није било српског премијера Ивице Дачића, јер његов авион није полетео због магле.


ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ: ДРЖИТЕ СТЕГ НАРОДА
Патријарх српски Иринеј поручио је у Бањалуци да је РС и Србији потребно јединство у свему што је добро, а Србе у БиХ позвао да остану верни Богу и својој вери. Патријарх је, након литургије, приметио да у том ентитету постоји велики број партија, да је штета да се оне свађају и да би за добробит народа њихов циљ требало да буде исти.

– Позивам вас да храбро и сигурно држите стег овог народа. Овај крај је много пострадао. Иако се налазимо у великим искушењима, верујем да нас Господ неће оставити.

ЧЕСТИТКЕ
ДРАГАН ЂИЛАС
Наша странка и даље ће се залагати да Србија, као потписница Дејтонског споразума, развија свеобухватну сарадњу са Српском на основу Споразума о специјалним паралелним везама – поручио је први човек ДС Драган Ђилас.

– Република Српска и њени грађани могу да рачунају на помоћ и снажну подршку ДС у времену пред нама, као што су то могли у протекле 22 године. Поштујемо Дејтонски споразум, уважавамо Босну и Херцеговину, Републику Српску волимо.

ВОЈИСЛАВ КОШТУНИЦА

Данас нема већег националног интереса од очувања Србије и РС. Све треба учинити како би се умножиле политичке, културне, економске и све друге везе српског народа са обе стране Дрине. То је поручио лидер ДСС Војислав Коштуница у честитки народу РС. – Сагласно Дејтонском споразуму, отворен је простор да Србија и Српска развијају специјалне паралелне везе. Ту велику шансу морамо искористити. Време ради за будућност Српске и ми јој од срца желимо сваки напредак – поручио је Коштуница.

Извор: Новости

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *