Вијести, Регион

ДОДИК: Главни критеријум је био – у власт само са странкама са седиштем у Српској

СНСД СА КОАЛИЦИОНИМ ПАРТНЕРИМА У БРЧКОМ ПОТПИСАЛА СПОРАЗУМ О ФОРМИРАЊУ СКУПШТИНСКЕ ВЕЋИНЕ И ВЛАДЕ

  • Председник РС оставио могућност сарадње и са другим политичким странкама, али нагласио да кључна 42 гласа у Народној скупштини морају бити из Српске

         РЕПУБЛИКА Српска ће – бар по владиној коалицији – имати стару-нову власт.

         Милорад Додик је након састанка са лидерима ДНС-а Марком Павићем и Социјалистичке партије Петром Ђокићем рекао новинарима да ће потписивање коалиционог споразума уследити након коначне потврде изборних резултата.

         „Могу и дефинитивно да потврдим да СНСД, ДНС и СП имају 42 посланика и више, да апсолутно имају већину у Народној скупштини и могу да формирају нову владу”, рекао је Додик.

         Он је навео да су споразум, који је данас потписан у Брчком, дуго радиле групе стручњака из све три странке, те да су у њему усаглашене политике о свим важним питањима функционисања државе и власти – од инфраструктуре до развоја односа према окружењу и европским интеграцијама.

         Додик каже да је реч о квалитетном договору, који иде на органе све три партије, те да је најважније да су СНСД, ДНС и СП, као озбиљне политичке структуре, истрајали на томе да власт генеришу странке са седиштем у Српској.

         Он је оставио могућност сарадње и са другим политичким странкама, али је нагласио да 42 гласа у Народној скупштини морају бити из Српске.

         Додик је рекао да је први пут ова коалиција договорила формирање председничког колегијума коалиције, који ће се састајати једном седмично и расправљати о свим важним питањима, давати политичке смернице и одговоре на све изазове пред органима власти.

         Он је потврдио да став коалиције о питању НАТО остаје исти и нагласио спремност за решавање питања „Сејдић-Финци” и механизма координације као услова за наставак европског пута БиХ.

         Одговарајући на питање новинара, Додик је рекао да ће о именима у структури власт бити речи након коначне потврде изборних резултата, али да су Народна скупштина и Влада Српске већ усаглашене.

Предсједник РС, Милорад Додик

Предсједник РС, Милорад Додик

Ђокић је изјавио да се договореној коалицији СНСД, ДНС и СП могу прикључити још неке странке и поручио да су за такву врсту сарадње веома заинтересовани и отворени.

(Срна)

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *