Вијести, Регион

Ђокић: Нема новог закона о раду до краја године

033992

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Република Српске Петар Ђокић изјавио је да Међународни монетарни фонд није условљавао одобравање кредитних линија Републици Српској доношењем новог закона о раду.

Ћокић је истакао да нови закон сигурно неће бити усвојен до Нове године, те да ће активности на његовом доношењу, ако буде воље социјалних партнера, бити настављене сљедеће године.

„Овдје није ријеч о преднацрту или нацрту закона, већ искључиво о радном материјалу и у њему нема ништа од чега би радници у Српској требало да страхују“, рекао је Ђокић новинарима након сједнице Економско-социјалног савјета у Бањалуци.

Министар рада тврди да се у радном материјалу нигдје не помиње радна седмице од 56 часова.

„Радни материјал је пошао од тога да се сачува принцип колективног преговарања, да заштитимо права која су уграђена у постојећи закон. Они који су прочитали тај материјал сматрају да у њему има знатних побољшања у односу на постојећи закон“, додао је Ђокић.

Ђокић сматра да неко у Српској, пласирањем нетачних информација, жели да оптужи њега као министра рада и предсједника Социјалистичке партије да хоће да донесе лош закон по раднике.

„Никад се нећу заложити за закон који ће бити на штету радника у Републици Српској“, поручио је Ђокић.

Предсједница Савеза синдиката Српске Ранка Мишић истакла је да у овом тренутку нико од социјалних партнера није понудио ниједан ваљан разлог за измјену постојећег закона о раду.

„Једино што се у овом тренутку може радити, јесте анализирати примјену постојећег закона и тражити одговоре и рјешења за питања значајног броја радника у Српској који немају хљеба, не могу да овјере књижице, немају плату“, рекла је Мишићева.

Она је додала да тај зарађени новац остаје у џеповима неких људи.

„У Српској постоје и добри послодавци, који поштују све законске обавезе. Они нам се јављају ових дана и тврде да им не смета садашњи Закон о раду и Општи колективни уговор“, навела је Мишићева.

Предсједник Уније удружења послодаваца Српске Предраг Згоњанин сматра да је сазрело вријеме за израду новог закона.

„Садашњи закон је превазиђен. Анализирали смо закон о раду у земаља окружења, европских држава и сматрамо да је нови закон алфа и омега развоја Републике Српске“, додао је Згоњанин.

На сједници Економско-социјалног савјета, за предсједавајућег савјета у наредних 12 мјесеци, изабран је Савез синдиката.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *