Вијести, Регион

Дијалог Београда с Приштином замрзнут до јесени?

Преговорима између Београда и Приштине пријети вишемјесечна пауза, а слиједећа, 24. рунда бриселског дијалога могла би да буде одржана тек на јесен, пишу Новости.

Власти у Београду чекају позив из Брисела, гдје је потврђено Новостима да засад нема планова о новом састанку са европском шефицом дипломатије Кетрин Ештон:

„Термин нове рунде још није одређен“, рекла је том листу Маја Коцијанчич, портпарол Ештонове.

Главни разлог за „замрзавање“ дијалога су предстојећи избори за привремене институције у Приштини, због чега је мало вјероватно да ће косовска влада, док је у техничком мандату, пристати да у Бриселу парафира било које договоре.

Претходна рунда дијалога, на којој су учествовали Александар Вучић, Ивица Дачић и Хашим Тачи, одржана је прије скоро мјесец и по дана, а тада је начелно договорено да се двије стране током априла сретну још једном, како би заокружиле договоре постигнуте о правосуђу.

„Ми смо спремни за наставак разговора, али нико од албанских званичника неће у овом тренутку пристати да формално аминује и потписује било шта и зато ће наставак дијалога највероватније сачекати формирање нове владе“, чули се од Владете Костића, лидера Грађанске иницијативе Српска.

На претходној рунди је постигнут договор да предсједник суда у Митровици буде Србин са сјевера КиМ, однос судија 60:40 у српску корист, као и да Срби имају двотрећинску већину међу запосленима.

Знак на Косову и Метохији без српског писма: Београд - Приштина

Знак на Косову и Метохији без српског писма: Београд – Приштина

Како сазнају Новости, у претходном периоду није било ни сусрета техничких тимова двију страна, чији је задатак био да припреме могућа рјешења за још неке детаље споразума о правосуђу, који би онда био потврђен на политичком нивоу.

Такође, непознаница је и да ли ће у наредном периоду бити промјена у саставу српског техничког тима, с обзиром на то да су неки од чланова, попут Вељка Одаловића, прешли на нове функције.

Извор: РТРС

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *