Вијести, Регион

Данај: Улцињ да буде проглашен као слободан град између Албаније и Црне Горе

albanija111

Улцињ – У платформи „Природне Албаније” одређено је да Улцињ буде проглашен као слободан град између Албаније и Црне Горе, јер документи из архива турске државе показују да је Улцињ Црној Гори дат уз 100-годишњу концесију, изјавио је НАТО лобиста Кочо Данај.

Кочо Данај, челник листе „Природна Албанија”, рекао је у интервјуу за „Дан“ да Берлински конгрес није одлучио да Улцињ припадне Црној Гори.

„Берлински конгрес није одлучио да Улцињ припадне Црној Гори. Тако нешто је урађено неколико година касније“, рекао је Данај.

Он је последњих мјесеци у центру пажње јер планира да до новембра преда петицију са милион потписа западним владама да помогну стварање пројекта „Природне Албаније”.

Данај је рекао „Дану“ да нема контакт са премијером Црне Горе Милом Ђукановићем и ДПС-ом, додавши да сматра да би црногорски политичари требало да помогну Албанији да оствари пројекат „Природне Албаније”.

„Не, немам никакав контакт са премијером Ђукановићем и његовом странком, али мислим да би црногорски политичари требало да помогну Албанији да оствари пројекат „Природне Албаније”. Не смијемо заборавити да су албански гласови били од кључног значаја за постизање цифре од 55 одсто на црногорском референдуму о независности. У то вријеме Албанијаје охрабрила Албанце у Црној Гори да гласају на референдуму. У међувремену, Влада Црне Горе Албанцима не признаје право ни на општину Тузи“, рекао је Данај.

Он је рекао да жели да формира „Природну Албанију“ тако што би међународна заједница поништила одлуке Лондонске конференције на исти начин на који је то урадила са конференцијом у Версају и на Јалти.

„Постоји неспоразум у регионалним медијима у вези наше идеје и реализације „Природне Албаније”. Само желимо да међународна заједница поништи одлуке Лондонске конференције на исти начин на који је то урадила са конференцијом у Версају и на Јалти. Знате да је Црна Гора била независна држава до 1919. године. Конференција у Версају поништила је њену независност и створила државу Срба, Хрвата и Словенаца. Тих година, у Црној Гори почео је сукоб „бјелаша” и „зеленаша”. Али, послије више деценија Црној Гори је дозвољено да врати независност и референдум је одржан. Тако је поправљена неправда која јој је учињена. То је управо оно што ми желимо да се укину одлуке Лондонске конференције и призна правни акт од 28. новембра 1912. године којим је заправо проглашена независност Албаније у њеним природним границама од Прешева до Превезе, од Драча до Скопља.“

„Улцињ Црној Гори дат уз 100-годишњу концесију“

Он је нагласио да је суштина платформе за формирање „Природне Албаније” уједињење окупираних територија са Албанијом, уједињење Албаније и источне Македоније (односно, 40 одсто територије данашње Македоније на којој живе Албанци), стварање слободне регије Камерија између Грчке и Албаније, и уједињење долине Прешева са Албанијом.

„Постоје злонамјерне интерпретације у регионалној штампи у вези платформе „Природне Албаније”. Зашто то кажем јер суштина платформе је уједињење Косова са Албанијом, уједињење Албаније и источне Македоније (односно, 40 одсто територије данашње Македоније на којој живе Албанци), стварање слободне регије Камерија између Грчке и Албаније, и уједињење долине Прешева са Албанијом. Што се тиче вашег питања, у оквиру платформе „Природне Албаније” одређено је да Улцињ буде проглашен као слободан град између Албаније и Црне Горе. Дозволите да објасним зашто се то наводи у платформи Берлински конгрес није одлучио да Улцињ припадне Црној Гори. Тако нешто је урађено неколико година касније. Такође, документи из архива турске државе показују да је Улцињ Црној Гори дат уз 100-годишњу концесију. Дакле, наш захтјев је потпуно легитиман“, тврди Данај.

Он је рекао да да ће отклањање „велике историјске неправде која је нанијета албанском народу стабилизовати и умирити регион“.

„Сигуран сам да ће отклањање велике историјеке неправде која је нанијета албанском народу стабилизовати и умирити регион. Ми смо мировни покрет, а не ратни. Рат, дакле, траже они који се противе мировном покрету, они који неће дијалог“, тврди Данај.

Он истакао да његова идеја има подршку од албанских покрета на Космету – Самоопредјељења и Покрета за уједињење на окупираним територијама.

„То се такође односи и на изјаве Хашима Тачија и Саљи Берише од прије годину дана, када су изјавили да су сагласни са границама дефинисаним од Скупштине у Валони 28. новембра 1912. године“, рекао је он.

Данај је рекао да су њихов захтјев за поништавањем Лондонске конференције објавиле двије државне новинске агенције – њемачка новинска агенција ДПА и аустријска новинска агенција АПА. То је, како тврди Данај, јасан знак помоћи међународних кругова.

„Наравно, ту су и политичари који подржавају мирнодопску природу нашег покрета. Постоје и неки српски политичари, почев од бившег предсједника Бориса Тадића, премијера Ивице Дачића и либералног политичара Чедомира Јовановића, који су у изјавама препознали потребу за уједињење албанског народа у једну државу“, рекао је Данај.

Он је нагласио да је једино челник Грађанске иницијативе Васељ Сиништај јавно подржао њихову иницијативу, али је додао да је сигуран и да посланици који су се успротивили том захтјеву подржавају га у души.

„Остали посланици су се вербално успротивили овом захтјеву. Апи они га подржавају у њиховим срцима, попут (Генци) Ниманбегуа или Дритана Абазовића“, закључио је Данај.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *