Вијести, Регион

Дан побједе над фашизмом

Поводом 9. маја – предсједник Милорад Додик и премијерка Српске Жељка Цвијановић положили су вијенце на Тргу палих бораца у Бањалуци.

Предсједник Републике рекао је да је српски народ дао велики допринос у борби против фашизма и ономе што Европа данас слави, а да Српска као израз слободарских тежњи наставља слободарску традицију свог народа.

„Важно је да данас градимо Републику Српску, да она буде добро мјесто за живот свих, без обзира на нацију и вјеру, и да нам је Република Српска безбједна и мирна“, рекао је Додик.

Премијерка Жељка Цвијановић изјавила је да је значајно обиљежавати историјски важне датуме, као што је и 9. мај, јер је ријеч о побједи цивилизацијских вриједности над злом и свим оним што је пријетило уништењу многих слободарских народа.

 

СОКОЛАЦ: ПОЛОЖЕН ВЈЕНАЦ НА СПОМЕН-КОСТУРНИЦУ

Делегација соколачког СУБНОР-а положила је данас, вијенац на Спомен-костурницу у Парку бораца Романије на Сокоцу на којој су уписана имена 980 погинулих бораца и цивилних жртава из Другог свјетског рата са подручја ове општине.

Предсједник овог одбора Светозар Бајо Бјековић подсјетио је да је на данашњи дан потписана капитулација Њемачке у Берлину 1945. године, те да је у Другом свјетском рату погинуло 50 милиона војника и цивилних жртава рата.

Он је напоменуо да је у Другом свјетском рату учествовала 61 држава, а борбена дејства су извођена на територији 40 држава, те је у оружаним сукобима било мобилисано 110 милиона војника.

ПРЊАВОР: ПОЛОЖЕНИ ВИЈЕНЦИ НА СПОМЕН ОБИЉЕЖЈА

Полагањем вијенаца на спомен бисту народних хероја и на спомен обиљежје посвећено палим борцима НОР-а и жртвама фашистичког терора у Прњавору је данас обиљежен Дан побједе над фашизмом. Предсједник општинског СУБНОР-а Новак Богићевић каже да је ово прилика да се ода почаст погинулим борцима и свим цивилним жртвама рата.

„Наша општина је дала четири народна хероја и 22 носиоца партизанске споменице“ подсјетио је Богићевић.

Општинска организација СУБНОР-а Прњавор данас у чланству има 34 борца из Другог свјетског рата и 11 потомака.

МРКОЊИЋ ГРАД: ПОЛОЖЕНИ ВИЈЕНЦИ НА БИСТЕ НАРОДНИХ ХЕРОЈА

Представници општине Мркоњић Град и СУБНОР-а данас су, положили вијенце на бисте народних хероја Павла Џевера и Миље Ђукановић на Тргу српске војске.Предсједник СУБНОР-а општине Мркоњић Град Влајко Јовић рекао је да се сваке године сјећају оних који су борећи се са непријатељем дали животе за слободу свог народа.

Делегације су данас положиле цвијеће и на споменик Сими Шолаји-Симели на Превилима.

Општинска организација СУБНОР-а примила је десет нових чланова, потомака учесника НОР-а, којима су данас свечано додијељене чланске књижице.

Приједор: Обиљежавање Дана побједе над фашизмом/Фото: СРНА

Приједор: Обиљежавање Дана побједе над фашизмом/Фото: СРНА

ЗВОРНИК: ДЕЛЕГАЦИЈА СУБНОРА ОБИЉЕЖИЛА 9. МАЈ

Делегација зворничког СУБНОР-а положила је данас вијенац на споменик погинулим борцима у Другом свјетском рату, поводом.
Предсједник ове организације Неђо Лукић рекао је да овај дан њему и његовим саборцима значи много.

„Ово је дан свјетског значаја, који сви родољуби тог времена треба да славе, без разлике на нације, јер смо сви страдавали“, рекао је Лукић Срни.

Он је додао да је тог дана извојевана побједа над великим свјетским злом и да да се то не смије никада заборавити.

Зворнички СУБНОР има 130 чланова.

Извор: РТРС

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *