Вијести, Регион

Дан борбе против насиља над женама

Међународни дан борбе против насиља над женама у Србији се обележава низом манифестација. Протекле године 45 жена биле су жртве породичног насиља, показују подаци Саветовалишта против насиља у породици.

Низом манифестација у Србији ће бити обележен 25. новембарМеђународни дан борбе против насиља над женама, а у Београду ће тим поводом бити организована национална конференција „Дужна пажња у борби против насиља над женама у Србији“.

Насиље над женама - свакодневна појава?

Насиље над женама – свакодневна појава?

Подстаћи жртве да пријаве насиље

Државна секеретарка у Министарству рада запошљавања и социјалне политике Бранкица Јанковић каже за РТС да је повећање броја откривених случајева насиља у породици очекивано.

До недавно породица је била приватна сфера, у коју се држава није мешала па се за многа случајеве насиља није ни знало, објашњава Јанковићева.

Циљ свих до сада усвојених закона из те области и медијских кампања јесте био да се жртве подстакну да пријаве насилнике и да они буду кажњени јер је, каже Јанковићева, важно истицати да је насиље у породици кривично дело.

Сматра да су локалне заједнице место где најуспешније може да се делује против породичниг насиља, као и приликом пружања помоћи жртвама. Поред тога, важно је радити и са насилницима како, после одслужења казне, не би поновили кривично дело.

 ***

На конференцији ће учествовати министар правде и државне управе Никола Селаковић, министар рада, запошљавања и социјалне политике Јован Кркобабић и министар просвете Томислав Јовановић.

На конференцији ће бити додељене донације за СОС телефоне за жене жртве насиља, а биће представљени резултати и достигнућа у области превенције и заштите жена од насиља у породици и у интимним партнерским односима.

Како је најављено, на конференцији ће говорити и државни секретари министарства рада, запошљавања и социјалне политике и здравља Бранкица Јанковић и Владимир Ђукић, стална коордiнаторка Уједињених нација у Србији и представница Програма Уједињених нација у Србији Ирена Војачкова – Солорано, директор УНИЦЕФ-а у Србији Мишел Сен-Ло, председник Одбора за људска и маљинска права и равноправност полова Мехо Омеровић, као и директор полиције Милорад Вељовић.

Координаторка Саветовалишта против насиља у породици у Београду Весна Станојевић је поводом Међународног дана борбе против насиља над женама рекла Танјугу да је током ове године у Србији у породичном насиљу, према подацима Саветовалишта који су узети из штампе и полицијских извора настрадало 76 особа, од чега 45 жена, а да је било и пет случајева чедоморства.

„Прошле године убијено је 28 жена, а сада 45, тако да је сваки коментар сувишан“, истакла је Станојевић.

Станојевић је рекла да у Београду има три сигурне куће које имају капацитет да приме 75 жена и деце и да за сада не постоји потреба да буде већи број сигурних кућа, јер се не јавља више жена од постојећих капацитета.

Осим у Београду, Сигурне куће постоје у Новом Саду, Сомбору, Зрењанину, Панчеву, Крагујевцу, Нишу, а у међувремену затворене су у Лесковцу, Зајечару и Смедереву.

Директорка УНДП-а Србија Ирена Војацкова Солорано рекла је да се процењује да су око 60 одсто жена и девојчица у свету биле жртве насиља било физичког или психичком.

Када је у питању Србија, она је истакла да према статистици УНДП-а са подацима из 2010. године, 54 одсто жена трпи насиље, односно да је свака друга жена коју срећемо на улици жртва насиља.

Аутономни женски центар ће поводом Међународног дана борбе против насиља над женама организовати акцију „Потписујем да ….“, док ће се обележавању прикључити и политичке странке.

Градски одбор Социјалистичке партије Србије Нови Сад и Форум жена СПС Нови Сад ће Међународни дан борбе против насиља над женама обележити акцијом „Није у реду ћутати“, док ће Социјалдемократска партија Србије организовати акцију „Безбедан Вождовац за жене и девојке“. Женска мрежа УРС-а организоваће конференцију за новинаре у Свилајнцу.

 

(РТС)

И Чувари ћирилице су означили овај дан новом насловном сликом:
https://www.facebook.com/SerbianAlphabet

Чувари ћирилице: Стоп насиљу над женама.

Чувари ћирилице: Стоп насиљу над женама.

 

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *