Вијести, Регион

Дачић следеће недеље на Косову

Ivica-Dacic

Највиши државни функционери моћи ће несметано да обилазе јужну српску покрајину, рекао је премијер Ивица Дачић и најавио да ће до краја следеће седмице отићи на Косово. Датум посете биће договорен са министром Александром Вулином који ће о томе обавестити Еулекс, каже Дачић.

Председник Владе Србије Ивица Дачић каже да ће до краја следеће седмице отићи на Косово, као и да очекује да ће највиши српски државни функционери несметано моћи да обилазе јужну српску покрајину.

Дачић није могао да прецизира датум одласка на Космет, али је рекао да ће се о томе договорити са министром без портфеља задуженим за КиМ Александром Вулином, који ће то претходно договорити са људима са Косова и о томе обавестити Еулекс.

Српски премијер је, у паузи Регионалне конференције шефова полиција, новинарима у „Палати Србија“ рекао да Вулин несметано ради на Косову на имплементацији Бриселског споразума који, како каже, Србија не спроводи због Тачија, него због себе.

На састанку у Бриселу, подсетио је премијер, договорено је да се разреши низ отворених питања. Међу њима су улазак званичника на Косово, проблема са ЦИК-ом и са гласањем расељених особа, због чега Дачић очекује да ће све што је договорено бити и спроведено.

Поновио је да ће српски државни функционери ићи у посете Косову, а да ће садржај тих посета и њихова агенда бити договорени с министром Вулином.

Премијер веома позитивно оцењује рад министра Александра Вулина и тврди да није тачно да је Вулин својим поступцима испровоцирао одлуку приштинских власти о забрани уласка српским званичницима на Косово.

Дачић је рекао да рад министра Вулина оцењује позитивно не само у делу који се односи на процес преговарања у Бриселу, већ и на терену – на Косову, где је највише урадио у примени Бриселског споразума.

„Не само да ја немам примедби, него и на састанцима у Бриселу и на овом последњем састанку, није било ни речи о тој теми“, рекао је Дачић.

Активна улога Србије у успостављању мира у региону

Премијер Србије изјавио је да Србија има изузетно активну улогу у успостављању регионалног мира и стабилности и да су односи у региону на високом нивоу.

Упитан о будућности односа са Републиком Српском, Дачић је новинарима рекао да је сарадња са РС приоритет, као и да су односи са БиХ важни за Србију и стабилност региона.

Истакао је да је у том смислу позитивно што ће крајем следећег месеца бити организована заједничка седница Владе Србије и Савета министара БиХ.

Дачих је навео да је добро и што следеће недеље долази хрватски председник Иво Јосиповић, као и то што ће највероватније, у децембру у Србију доћи и црногорски председник Мило Ђукановић.

Подсетио је и да су заједничке седнице раније одржане са владама Македоније и Словеније.

Упитан да ли ће се мере штедње Владе Србије одразити и на заједничке пројекте са РС, Дачић је рекао да о томе још није било разговора, али да ће Србија морати да троши онолико колико зарађује.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *