Вијести, Регион

Дачић и Тачи сутра у Бриселу, ЕК одлаже извјештај о Србији

028353
Премијер Србије Ивица Дачић састаће се сутра у Бриселу са косовским премијером Хашимом Тачијем, потврђено је Танјугу у дипломатским круговима у седишту ЕУ, док истовремено Ројтерс преноси да ће Европска комисија највјероватније одложити извјештај о Србији „на неколико дана“.

Позивајући се на дипломатске изворе Ројтерс преноси да би до одлагања одлуке могло доћи како би се Београду и Приштини обезбиједило још времена за наставак разговора.

Састанку Дачића и Тачија највјероватније ће пруисуствовати и висока представница ЕУ Кетрин Ештон, која је тренутно на мини балканској турнеји, а којој је једини слободан термин у склопу посјете региону управи сриједа.

Директан дијалог Београда и Приштине је након осме рунде у застоју, али су обје стране у међувремену изражавале спремност за даље разговор и приближавање ставова.

Извјестилац Европског парламента за Србију Јелко Кацин изјавио је данас уочи расправе у ЕП о Србији да је увјерен да још постоји могућност да се Београд и Приштина договоре о надлежностима за српске општине на Косову.

„Тај договор би представљао одлучујући корак ка нормализацији односа Београда и Приштине што је у најбољем интересу свих грађана и економског развоја Србије и Косова, па и ширег региона и ЕУ“, рекао је Кацин у саопштењу за медије.

Кацин је рекао да је у свој извјештај Европском парламенту, који на пленарној сједници у Стразбуру треба да се усвоји у виду резолуције, уврстио амандмане у којима се обје стране позивају да интензивирају дијалог да би дошли до рјешења којим би се деблокирале интеграције Србије и Косова у ЕУ.

Потврду новог сусрета Дачића и Тачија у Бриселу објавила је и косовска министарка за европске интеграције Фљора Читаку.

„Надајмо се да ова прилика неће бити пропуштена“, навела је Читаку на свом Твитер налогу.

У међувмену из Приштине стижу поруке да влада не намјерава да војном интервенцијом рјешава проблем сјевера Косова, о чему су спекулисали поједини медији у Србији.

Косовски министар одбране Агим Чеку, наиме, изјавио је за Наше новине, да ће влада у Приштини остати привржена мирном рјешењу проблема на сјеверу Косова, те да косовске оружане снаге под његовом командом ни у ком случају неће силом покушати да освоје четири сјеверне општине насељене Србима.

Коментариши чланак

Коментара