Вијести, Регион

ЧУРКИН: Русија је узнемирена због антисрпских акција на Косову

„СРПСКЕ КУЋЕ У ПОКРАЈИНИ И ДАЉЕ ГОРЕ, А О КАЖЊАВАЊУ ВИНОВНИКА НЕМА НИ НАГОВЕШТАЈА”

         РУСИЈА је узнемирена због таласа антисрпских акција на Косову после прекинутог фудбалског меча између Србије и Албаније, изјавио је амбасадор РФ у Уједињеним нацијама Виталиј Чуркин, говорећи у четвртак на седници Савета безбедности ове светске организације.

         „Изазива забринутост талас српских акција на Косову после фудбалског меча између Србије и Албаније 14. октобра.

         Приштина се традиционално задржала на формалној осуди антисрпских испада. Међутим, српске куће у покрајини и даље горе, а о кажњавању виновника нема ни наговештаја” – казао је руски дипломата.

         По његовим речима, антисрпски погроми, поред скрнављена православних манастира у покрајини, „јасна су потврда да у косовско-албанском друштву и даље постоји међуетничка нетрпељивост”.

         Квалификациони меч за Европски шампионат у фудбалу 2016. године између Србије и Албаније, који је уједно био први меч репрезентација све земље, прекинут је у 41. минуту при резултату 0:0 након што су навијачи почели да бацају петарде на терен. Зати се изнад стадиона појавио хеликоптер на даљинско управљање са мапом „Велике Албаније”.

         Одбрамбени играч репрезентације Србије Стефан Митровић скинуо је заставу, чиме је изазвао негодовање албанских фудбалера. Међу фудбалерима је почела туча, која је прерасла у нереде на трибинама.

Амбасадор РФ у Уједињеним нацијама Виталиј Чуркин

Амбасадор РФ у Уједињеним нацијама Виталиј Чуркин

УН су се до сада уздржавале од коментара поводом тог инцидента, али се у четвртак на седници СБ специјални представник генералног секретара Фарид Зариф ипак дотакао заоштрене ситуације у региону након меча.

По његовим речима, „етнички мотивисани инциденти” на Западном Балкану показали су да власти земаља и јавност „треба да се понашају одговорно” и да не дозволе кварење позитивне динамике у региону.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *