Вијести, Регион

Чланство у ЕУ Хрватску кошта 616,8 милиона евра

EU-Hrvatska_620x0

Загреб – Хрватски министар финансија Славко Линић рекао је да улазак у ЕУ Хрватску кошта 4,7 милијарди куна (616,8 милиона евра) и да је тај износ требало да буде покривен привредним растом.

„Трошак је требало да буде покривен растом. Уколико тога нема, то је мањак буџета“, рекао је Линић за РТЛ, додајући да је буџетски дефицит те земље порастао у односу на прошлу годину, преноси интернет портал Бусинесс.хр.

Привредног раста нема, јер је привреда у проблемима и није почела да ради, упозорио је он.

Упитан да ли је време да се држава обрати ММФ-у, Линић је објаснио да се Фонд позива када држава не може финансијски да санира дугове, али да није потребан за спровођење мера штедње, јер те мере влада упорно спроводи у последње три године.

Поводом констатације да та штедња очито није довољна, Линић је рекао да се може ићи на на далеко већу штедњу, али је питање шта ће се тиме добити – још мања потрошња.

На питање како намерава да обезбеди више од милијарду евра које следеће године долазе на наплату, он је казао да је влада донела посебан програм мера и да додатном штедњом мора да се смањи 17 до 19 милијарди куна дуга.

„Верујем да ћемо у томе бити успешни и да је то један од програма који ће нам помоћи да финансијским инвеститорима објаснимо да смо у стању да управљамо својим дугом“, истакао је Линић.

Он је рекао да је камата од шест до 6,5 одсто и сада висока, а могуће је да иде и до седам одсто.

„Битно је да се још увек можемо задужити и да постоји поверење. Уколико тога не би било, онда је потребам ММФ“, рекао је хрватски министар финансија.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *