Вијести, Регион

ЋИРИЛИЦА НИЈЕ СИМБОЛ ЗЛОЧИНА

Хрватски ултранационалисти би да се са локалним Србима договоре о Вуковару

ИВО ЈОСИПОВИЋ ВЕЛИКОДУШНО ИЗЈАВИО ДА „ЋИРИЛИЦА НИЈЕ СИМБОЛ ЗЛОЧИНА”

  • ФАКТИ: „Стожеровци” изгледа верују да ће застрашене вуковарске Србе лакше сломити него владу Зорана Милановића. Да ће их навести да – овако или онако – кажу: важнији су нам опстанак, мир и „бољи живот” од ћирилице и тих двојезичних табли…
Иво Јосиповић

Иво Јосиповић

Након вишемесечних инцидентних противљења, уништавања двојезичних табли у Вуковару, што је кулминирало онемогућавањем хрватског државног врха да учествује у Колони сећања у том граду, ветерани окупљени око тзв „стожера (штаба) за одбрану хрватског Вуковара” затражили су помоћ владе у Загребу да питање ћирилице реше дијалогом са Србима.

Промена става и захев влади да им помогне у преговорима са припадницима српске мањине долази и након седмодневног прикупљања потписа за расписивање референдума којим би ценсус припадника мањина с правом на употребу језика и писма био повећан са садашњих 30 на 50 одсто.

„Стожер поштује све националне мањине у Вуковару и не жели да умањи права ни једне од њих”, поручили су на конференцији за новинаре на којој су говорили о прикупљању потписа за референдум о промени законске регулативе, пренели су хрватски медији.

Ова промена става дела вуковарских ветерана дошла је и након што је Министарство Управе одлучило да, на иницијативу представника српске мањине, онемогући реализацију Статута Града који је недавно измењен под њиховим и притиском опозиционе ХДЗ.

„Европска оквирна конвенција за заштиту националних мањина не одређује удео који припадници националне мањине морају чинити у укупном становништву да би имали право на језик и писмо, него се свакој држави препушта да то уреди својим законодавством”, рекао је Владо Иљкић задужен у „стозеру” за правна питања.

Он је оценио да је у Вуковару проблем то што је „на калупу направљена једна ципела, па коме паше, паше”. Иљкић сматра и да крута примена закона никада није добра.

„Мислим да овај проблем који имамо у Вуковару можемо разрешити у разговорима с националним мањина и позивам Владу да нам у том смислу помогне”, поручио је.

Позив на дијалог уз помоћ владе дошао је и након што су представници ветерана у два наврата о промени Уставног закона о правима мањина разговарали са премијером Зораном Милановић који се жестоко томе противи.

Председник Иво Јосиповћ је другачијег мишљења. Он сматра да је до спровођења Закона о правима националних мањина требало да дође уз широки дијалог свих заинтересованих страна.

Јосиповић је јуче, у интервјуу загребачкком „Вечерњем листу” рекао да ћирилица није „симбол злочина”.

„Ако кажемо да је ћирилица симбол злочина, онда сви који њоме пишу имају етикету злочинца. А то једноставно није тако”, истакао је.

Помоћник министра за питања ветерана Бојан Главашевић изјавио је да посебан пијетет који у Вуковару заговарају чланови тзв „стожера” за њега представља претварање тог града у гробницу, у место које је, како је рекао, заувек затворено у кругу трагедије.

Главашевић, наиме, сматра да пијетет према граду Вуковару већ постоји и да га не треба и званично формулисати.

Поводом изјаве свог шефа – „министра бранитеља” Предрага Матића да Срби нису довољно лојални Хрватској – Главашевић је рекао да не би желео да тумачи његове изјаве, али да верује да „кад Срби не би били лојални Хрватској” – не би у њој живели.

 

(Факти)

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *