Вијести, Регион

Ћирилица и Вуковар тема Сабора

366225460522efd3a6f586889293400_368x244

Загреб – Сабор Хрватске расправљаће о проблематици постављања двојезичних латинично-ћирличних табли у Вуковару.

На предлог трећине посланике из опозиције, та је тачка данас уврштена у дневни ред седнице, али се још не зна када ће до расправе и доћи.

Посланици Хрватске демократске заједнице, Хрватског демократског савеза Славоније и Барање и посланика неколико мањих странака, предложили су хитну расправу о томе и одлагање примене двојезичности у Вуковару до следећег пописа становништва.

Опозиционе странке предлажу да Сабор обавеже Владу на доследну примену Уставног закона о правима националних мањина, односно да се закон мора „тумачити и примењивати са сврхом поштовања припадника националних мањина и хрватског народа, развијања разумевања, солидарности, сношљивости и дијалога међу њима“.

„Недавни догађаји у Вуковару, немири и протести због увођења двојезичних натписа на ћирилици на јавне установе и институције доводе у питање одвијање нормалног функционисања свих сфера друштвеног живота у граду, а самим тиме и изазивање непотребних међунационалних тензија“, наводи се у захтеву.

Пошто су у Вуковару недавно постављене двојезичне табле на појединим јавним установама, одржан је протест током којег су демонстранти скинули или разбили три постављене двојезичне табле. Тада су у кошкању с полицијом, која није применила силу, лакше повређена четири полицајца.

У међувремену су табле поново постављене, а протести су прошли без инцидената.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *