Вијести, Регион

ЦИПРАС: Остављамо за собом пет година стезања каиша, понижавања и бола

НОВИ ГРЧКИ ЛИДЕР ГОВОРИО У АТИНИ ПРЕД ДЕСЕТАК ХИЉАДА ОДУШЕВЉЕНИХ ПРИСТАЛИЦА

  • „Нова влада Грчке биће спремна да преговара о праведном решењу да би се изашло из зачараног круга и да би се Европска унија вратила својим основним принципима и вредностима. У том дијалогу ћемо представити своје предлоге и свој план реформи и план инвестиција и продуктивног уздизања националне економије. Економије без дефицита”
  • „Наша победа истовремено представља победу свих нација у Европи које се боре против мера штедње, које се буквално боре против покушаја да се уништи наша заједничка европска будућност. Пресуда грчког народа значи да „тројка” одлази у прошлост”, додао је Ципрас, мислећи на Европску унију, Међународни монетарни фонд и Европску централну банку

         АЛЕКСИС Ципрас поручио је вечерас да Грчка окреће нови лист и оставља иза себе понижења и катастрофалне строге мере штедње.

         „Данас је грчки народ створио историју. Нада је створила историју”, рекао је Ципрас у победничком обраћању на конференцији за новинаре.

         „Суверени грчки народ данас је дао јасан, снажан, неспоран мандат. Грчка је окренула нову страну. Грчка оставља за собом разорне мере штедње, страх и ауторитаризам, оставља за собом пет година понижавања и бола и са оптимизмом, надом, достојанством корача ка будућности”, рекао је Ципрас.

         Народ је, према његовим речима, дао новој влади мандат за национални препород и враћање социјалне кохезије.

         Ципрас је казао да Грчка данас слави победу над челичним стиском елите и антидемократским покретом, а да сутра наставља с марљивим радом.

         „Ако је неко данас победио, то је Грчка напрезања, рада, знања, креативности и културе, Грчка која се бори, нада и тражи време и простор да поново с достојанством гради будућност”, рекао је он.

         „Наша победа вечерас истовремено представља победу свих нација у Европи које се боре против мера штедње, које се буквално боре против покушаја да се уништи наша заједничка европска будућност”, поручио је Ципрас.

         „Пресуда грчког народа окончава, без икакве сумње, зачарани круг мера штедње у нашој земљи”, казао је он.

         „Пресуда грчког народа поништава данас на неспоран начин споразуме о помоћи, који подразумевају мере штедње и катастрофу. Пресуда грчког народа значи да „тројка” одлази у прошлост”, додао је Ципрас, мислећи на Европску унију, Међународни монетарни фонд и Европску централну банку.

         Нова влада у Атини ће, према његовим речима, преговарати с кредиторима о правичном и узајамно корисном финансијском решењу за Грчку.

         Ципрас је у предизборној кампањи обећао да ће поново преговарати о условима за програм помоћи Грчкој, која је, да би добила кредите, морала да знатно смањи плате у јавном сектору и пензије и повећа порезе.

         А вечерас је – наступивши пред десетак хиљада присталица – испред Атинског универзитета – објавио:

         „Нова влада Грчке биће спремна да преговара о праведном решењу да би се изашло из зачараног круга и да би се Европска унија вратила својим основним принципима и вредностима. У том дијалогу ћемо представити своје предлоге и свој план реформи и план инвестиција и продуктивног уздизања националне економије. Економије без дефицита”.

Алексис Ципрас

Алексис Ципрас

Признао је да исход избора није дао његовој партији никакав карт-бланш, већ само мандат поверења:

„Формираћемо владу свих Грка. Ми ћемо веровати сваком Грку, независно од тога за кога је гласао. На овим изборима нема побеђених. Изгубила је само недемократска Грчка, а победила је Грчка тешког рада и творац културе. Ово је победа свих народа Европе који се боре против стезања кајиша које су разарале нашу заједничку европску будућност”.

(Танјуг – Факти)

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *