Вијести, Регион

Ципрас иде на четири дана код Путина – у Бриселу и међу Немцима расте нервоза

ШУЛЦ ВЕЋ УПОЗОРИО ГРЧКОГ ПРЕМИЈЕРА ДА СЕ ЧУВА ИЗАЗИВАЊА РАСКОЛА У ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ

  • Једнако јасан био је и немачки вицеканцелар Зигмар ГАБРИЈЕЛ који је поручио Ципрасу: „Просто не могу да замислим да неко у Атини озбиљно намерава да Европи окрене леђа, а Москви – лице”

         У БРИСЕЛУ расте нервоза како се приближава четвородневна посета Алексиса Ципраса Москви – објавио је немачки недељник Der Spiegel.

         Грчки премијер стиже у главни град Русије 8. априла, а Атина треба да 9. априла врати ММФ већ једном одложени дуг (450 милиона евра).

         Der Spiegel је оценио да „мало ко сумња да је главни циљ Ципрасовог одласка код Владимира Путина – „добијање финансијске помоћи од Москве”.

         Председник Европског парламента – Немац Мартин Шулц – већ је упозорио Цираса: „Чувајте се изазивања раскол у Европској унији. Не отуђујте се од европских партнера”.

         Шулц је истовремено јавно поручио грчком премијеру да ће лично сматрати неприхватљивим ако Ципрас „учешће у јединственој европској политици” буде трампио „за помоћ Русије”.

         Der Spiegel наводи и опомену Ципрасу комесара ЕУ Пјера Московисија да се „чува претеране блискости са Москвом”.

         Међутим, лидер „левих” у Европском парламенту, Габи Цимер, подржала је Ципрасов одлазак у Москву: „Не ради се о супротстављању Русије и ЕУ. Ципрас напросто решава проблеме своје земље и на то има пуно право. Атина се, што је такође у реду, нада да ће Русија отворити тржиште за њене пољопривредне производе”.

Ципрас иде на четири дана код Путина – у Бриселу и међу Немцима расте нервоза

Ципрас иде на четири дана код Путина – у Бриселу и међу Немцима расте нервоза

Председник комитета Бундестага за европске послове Гинтер Кирхбаум сасвим је другог мишљења: „Онај ко рачуна на европску помоћ – мора тежити Европи, а не Москви”.

Једнако јасан био је вицеканцелар Зигмар Габријел који је поручио Ципрасу: „Просто не могу да замислим да неко у Атини озбиљно намерава да Европи окрене леђа, а Москви – лице”.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *