Вијести, Регион

ЦИК: На истоку Украјине без гласачких листића

Украјина бира предсједника

Украјинци данас бирају насљедника свргнутог предсједника Виктора Јануковича, послије предизборне кампање која је била у сјенци насиља на југоистоку земље, гдје су Доњецк и Луганск прогласили независност, а јуче потписали документ о уједињењу у једну државу – Новорусију.

Грађани Доњецка, Луганска и Славјанска на истоку Украјине не могу да гласају на данашњим ванредним предсједничким изборима, јер у ове градове нису испоручени гласачки листићи, саопштила је украјинска Централна изборна комисија.

Према ријечима шефа прес службе ЦИК Константина Хивренка у Доњецку, Луганску и Славјанску неће бити гласања, зато што листићи нису могли да буду испоручени, а ситуација не дозвољава да процес буде организован, пренијела је агенција Итар тас с.
 Раније данас предсједник ЦИК Михаил Охендовски потврдио је да је у Славјанску немогуће организовати изборе.
 Украјински медији преносе да ће грађани источне Украјине, који би жељели да гласају, моћи то да учине преко интернет сајта.
 Локалне власти у овим регионима на истоку Украјине најавиле су да неће дозволити да избори буду одржани у њиховим јединицама, па јутрос велика већина гласачких мјеста на истоку није ни отворена.
 Без учешћа грађана Крима и Севастопоља, који су недавно ушли у састав Русије, право гласа на изборима има 33,7 милиона бирача, од којих 3,3 милиона припадају Доњецку, а 1,8 милиона региону Луганска.
 Власти ова два  региона потписале су јуче меморандум о формирању заједничке државе „Нове Русије“ и саопштиле да не признају предсједника и парламент Украјине, позивајући украјинску војску да одмах повуче трупе са територије Доњецка и Луганска.
 Главни кандидат за новог предсједника Украјине је милијардер Петро Порошенко, а знатно иза њега је бивша премијерка Јулија Тимошенко.
Према резултатима најновије анкете, 45 одсто бирача намјерава да Порошенку повјери свој глас, док би само 7,5 одсто Украјинаца поклонило повјерење његовој националистичкој ривалки.

Севастопољ, Русија

Севастопољ, Русија

Порошенко (48), тајкун у конфекцијској индустрији познат као „краљ чоколаде“ и власник популарног ТВ канала, фабрика аутомобила и бродоградилишта, ужива подршку истакнутог политичара и бившег министра унутрашњих послова Јурија Луценка, као и боксерског шампиона који је прешао у политичаре Виталија Кличка.

За данашње изборе није одређена минимална стопа излазности, већ ће се, уколико ниједан од 18 кандидата не освоји више од 50 одсто гласова, два најбоље пласирана предсједничка кандидата суочити у одлучујућем кругу који ће бити одржан 15. јуна.

Руски предсједник Владимир Путин рекао је да су нове украјинске власти нелегитимне, али да ће Москва поштовати избор украјинског народа.

Извор: РТРС

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *