Регион

Цигарете са маркицом „Републике Косова“

Cigarete-upozorenje-albanski

У Републици Српској се продају цигарете са акцизним маркицама „Републике Косова“, јавили бањалучки медији. Цигарете су највероватније прошверцоване и сумњивог су квалитета, упозоравају надлежни органи.

Поједине трафике и продавнице у Републици Српској продају цигарете са акцизним маркицама „Републике Косова“, које су прошверцоване и сумњивог су квалитета. Апелује се на грађане да их не купују и не конзумирају, јавили су бањалучки медији.

Цигарете се могу купити по новим ценама цигарета на тржишту Босне и Херцеговине, али увозник није ниједна фирма ни дистрибутер из БиХ, већ „НТП Трокадеро“ из Приштине.

Кутије цигарета имају налепнице о штетности пушења које су написане на албанском и српском језику, латиничним писмом.

„Купила сам кутију цигарета ‘ева слимс’ у једној радњи у Шипову. Платила сам их 3,3 конвертабилне марке, колико сада коштају. Нисам ни обраћала пажњу на акцизу, као ни на натпис. Тек када сам стигла кући, приметила сам да је штетност пушења написана на албанском, те да на себи имају маркицу ‘Републике Косово'“, рекла је Ивана Г. из Бањалуке.

Начелник Одељења за комуникације Управе за индиректно опорезивање БиХ Ратко Ковачевић рекао је да се цигарете са таквим акцизама никако не би смеле да продају у трговинама у БиХ и да су оне највероватније прошверцоване на тржиште Српске.

„То су цигарете екстремно сумњивог квалитета које грађани плаћају по истим (регуларним) ценама, због чега апелујемо на њих да их никако не конзумирају, јер не знају каквог су састава и ко их је произвео“, рекао је Ковачевић.

Ковачевић је позвао становништво да приликом куповине добро провере каква се маркица налази на цигаретама и да, ако им се деси слична ситуација, то пријаве надлежним службама.

Коментариши чланак

Коментара