Вијести, Регион

ЦИА против словенског братства

9190966225235801cd4dad579896069_orig

Београд – Обавештајци САД током рата у Босни сматрали да се не треба супротстављати везама Русије са Србијом, већ да их треба искористити ради утицаја на нашу земљу.

Сједињене Државе страховале су од могућности да се Русија „удаљи од западне политике“. Уз разумевање за Јељциново оклевање у примени драстичних мера против Србије због унутрашњих прилика, аналитичари ЦИА били су уверени да Русија неће отићи толико далеко да директно подржи Милошевића или почне да наоружава Србе.

Однос Русије према нашој земљи и веза два народа тема је неколико извештаја ЦИА из прве половине деведесетих, који су недавно обелодањени. Истиче се залагање руских званичника за објективнији приступ зараћеним странама у бившој Југославији, уз напомену да се са тим „слаже и обавештајна заједница“.

„Иако САД не могу да препусте формирање своје политике према Југославији Русији, Вашингтон би вероватно требало да се ближе консултује са Москвом пре предузимања нових мера“, пише у извештају „Србија и руски проблем“ из јануара 1993. „Штавише, требало би да организујемо наш утицај тако да искористимо руске везе са Србијом, пре него да дозволимо да ови историјски односи раде против ефикасне међународне реакције“.

Објашњавају се, из америчког угла, и разлози за руску наклоност према нашој земљи. На првом месту истичу „емпатију“:

„Влада (Русије) и умерени политичари признају да су Срби одговорни за ужасна дела. Они такође желе да руска политика остане усклађена са западном. Међутим, они мисле да Запад ситуацију приказује црно-бело, уместо да призна да све стране морају да сносе свој део кривице.“

Наводи се и руско становиште да Србија има право да у одређеној мери тражи промене граница у односу на административне линије поделе у Југославији.

Амерички обавештајци посебно се осврћу и на „псеудо-геополитичке“ разлоге подршке Србији:

„Неки Руси питају се шта Америка тражи у области која се увек сматрала за део руске интересне сфере. У данашњем свету овај аргумент не треба узимати за озбиљно, али он постоји и руске власти морају да се носе са тим.“

„Словенско братство“ набраја се као трећи разлог наклоности уз опаску да је слоган „пролетери, уједините се“ замењен паролом „Словени, уједините се“.

Аналитичари Централне обавештајне агенције на крају закључују да, упркос различитим погледима, руска влада успева да остане на истој линији са западним силама. Уз напомену да ће им бити све теже да задрже ту позицију.

О ВОЈНОЈ ИНТЕРВЕНЦИЈИ

„Сваки покушај војне интервенције (у Босни) упркос противљењу Москве или наметање додатних санкција (Србији) може да испровоцира руске лидере да прекину сарадњу са Западом по питању Југославије“, упозоравали су обавештајци 1993. „Москва би могла да одговори повлачењем мировних посматрача из Хрватске или супротстављањем Западу на важним питањима у Савету безбедности. Ипак, жеља да се избегне трајни раскид са Западом и да се испровоцира 50 милиона Муслимана који живе у Руској Федерацији, вероватно би зауставила драстичне мере попут подржавања Милошевића или наоружавања Срба.“

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *