Вијести, Регион

ЧЕПУРИН: Земље које не признају границе Србије траже од Београда да призна границе Украјине

МОСКВА „ЧВРСТО РАЧУНА ДА СКРЕТАЊЕ СРБИЈЕ ПРЕМА ЕУ НЕЋЕ НАНЕТИ ШТЕТУ БИЛАТЕРАЛНИМ ОДНОСИМА”

  • Економска и привредна питања биће једна од најважнијих током посете председника Путина. Овде има могућности. Ако приступимо томе паметно, одговорно и конструктивно моћи ћемо да се договоримо око више ствари и кренемо напред – рекао је амбасадор РФ у Србији Александар Чепурин у интервјуу Радио Београду
  • У вези са преиспитивањем приватизације НИС, Чепурин је рекао да би било добро да се то „ради на цивилизован и праведан начин и у складу са потписаним документима, узимајући у обзир интересе обе стране”
  • Желео бих – нагласио је амбасадор РФ – да све земље које траже од Србије опредељивање поводом Украјине такође признају територијални интегритет земаља које су признале УН. Ви знате о чему ја говорим. То би било исправно. Иначе, у супротном, то су двоструки аршини – Ми вас не поштујемо, али од вас захтевамо…
  • Поводом своје полемике са америчким амбасадором Мајклом Кирбијем, Чепурин је рекао: „Наши министри спољних послова редовно се чују телефоном и разматрају све проблеме и ако неко очекује од нас да овде правимо неки мини хладни рат, па то је смешно. Зато ја сада кажем господину Кирбију, дођите код нас у амбасаду, искрено ћемо Вам све испричати и одговорити на сва питања, укључујући и она из историје СССР”

         АМБАСАДОР Русије у Београду Александар Чепурин изјавио је данас да предстојећа посета руског председника Владимира Путина Србији „неће ником штетити„, истичући да је његов долазак потврда да се билатерални односи „позитивно развијају”.

         „Посета неће трајати дуго, али биће интензивна. Имаће и емотивну конотацију, али и практични, економски карактер. Никоме неће штетити”, рекао је Чепурин у интервјуу Радио Београду.

         „Мислим да од ове посете људи очекују позитиван подстицај, јер они знају да у тој посети неће бити ни претњи ни непријатности. Путин је био овде 2001, 2011. био је овде као председник Владе, тако да ја мислим да је то исправна ствар, потврда да се наши односи позитивно развијају„, додао је он.

         Подсећајући да је повод Путиновог доласка прослава 70 година ослобођења Београда, Чепурин, пак, наглашава да ће економска питања доминирати током посете руског председника.

         „Ван сваке сумње, економска и привредна питања биће једна од најважнијих током посете председника Путина. Овде има могућности. Ако приступимо томе паметно, одговорно и конструктивно моћи ћемо да се договоримо око више ствари и кренемо напред”, сматра Чепурин.

         Он је рекао да је сарадња Србије и Русије „прилично динамична” и да се очекује раст робне размене ове године од 20, 30 одсто чиме би она порасла на „три и по милијарде долара, а можда и више”.

         Говорећи о гасоводу Јужни ток, Чепурин је нагласио да ће његова изградња „Србији омогућити да се за две три године претвори у регионални енергетски центар”.

         „Биће искоришћена инвестиција од две милијарде евра, а то значи већи број запослених, јефтинији и безбеднији увоз гаса у Србију, омогућиће развој хемијске производње, енергетске индустрије, електроенергетске, али значиће и обичним грађанима да користе гас у својим домаћинствима и аутомобилима”, рекао је амбасадор.

         Као други важан сегмент економске сарадње, Чепурин наводи пољопривреду и извоз српских производа на руско тржиште.

         „Србија има предност да извози у Русију без плаћања царине и већ је јасно да повећањем производње Србија добија огромно тржиште. Ту је предност имала и са санкцијама (ЕУ) и без њих. А тек сад је дошло до свести да Србија треба да повећа производњу, јер постоји тржиште”, подсетио је он.

         О руском кредиту од 800 милиона долара за модернизацију српске железнице, Чепурин каже да је „руска страна потпуно спремна” и да је до застоја дошло на нашој страни.

         „Постоје мали проблеми у српској железници, потписивање неких формалности које су битне да бисмо се држали плана рада. Добили смо уверавање да ће то бити решено у најскорије време. Компаније су спремне, људи чекају јер неколико папира није потписано. Надамо се да ће то решити надлежни за то бити одговорнији”, подвукао је амбасадор.

         У вези са преиспитивањем приватизације НИС-а, Чепурин каже да би било добро да се то „ради на цивилизован и праведан начин и у складу са потписаним документима, узимајући у обзир интересе обе стране”.

         Коментаришући захтев Брисела да Србија пре или касније мора јасно да одреди страну поводом украјинске кризе, Чепурин каже да „Србија неће предузимати потезе који би нанели штету руско-српским односима„ и да Москва „чврсто рачуна да кретање Србије према ЕУ неће нанети штету билатералним односима с Русијом”.

         „Ја бих желео да све земље које траже то од Србије такође признају територијални интегритет земаља које су признале УН. Ви знате о чему ја говорим. То би било исправно. Иначе, у супротном, то су двоструки аршини -Ми вас не поштујемо, али од вас захтевамо. То су све политичке ствари, али требало би да се зна граница”, рекао је руски дипломата.

         Чепурин је подсетио да руски став у вези са Косовом остаје непромењен и да Русија, као и раније, подржава територијални интегритет и суверенитет Србије.

         „Подржаваћемо одлуке Србије везане за Косово које су у њеном интересу. Српска власт подржава линију која иде ван конфронтације у украјинској кризи и ми ценимо став Србије због избалансираног курса који не иде на штету Русије”, навео је Чепурин.

         Говорећи о јубилејима који су ове године везани за ослобођење Београда и обележавање 100-годишњице од почетка Првог светског рата, Чепурин подсећа да су „у оба догађаја Руси и Срби били заједно, на истој страни – страни истине и исправној страни историје”.

         Он каже да је Русија је, кад год је имала могућност, помагала Србији и Србима, да никад није чинила нешто на штету Србије, нагласивши да би односи две земље могли да послуже као пример другима.

Александар Чепурин

Александар Чепурин

Коментаришући недавну полемику коју је имао са америчким амбасадором Мајклом Кирбијем која се тиче бившег Совјетског Савеза, Чепурин каже да нико не треба да очекује да двојица амбасадора у Србији „праве неки мини хладни рат”.

„Наши министри спољних послова редовно се чују телефоном и разматрају све проблеме и ако неко очекује од нас да овде правимо неки мини хладни рат, па то је смешно. Зато ја сада кажем господину Кирбију, дођите код нас у амбасаду, искрено ћемо Вам све испричати и одговорити на сва питања, укључујући и она из историје СССР”, рекао је Чепурин.

(Танјуг)

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *