Вијести, Регион

Чекамо руске авионе, ракетне системе и радаре

dru-migovi_620x0

Београд – Замена ловаца бомбардера „МиГ 21“ савременијим „миговима 29“ у пару авиона који непрекидно дежурају на Аеродрому Батајница међу ваздухопловцима је протумачен као први знак скорог доласка ратних авиона из Русије. Конкретна понуда ускоро би требало да стигне у Србију, али засад није познато шта ће Руси тражити заузврат и какви ће бити детаљи робног кредита којим ће летелице бити плаћене.

Да о небу Србије брине пар „мигова 29“, јавност Србије уверила се на недавно одржаној вежби „Гром“, која је одржана на батајничком аеродрому. Како објашњавају авијатичари, то ће „размрдати“ посаде ових летелица, и пилоте виђене да лете на руским „миговима“.

Питање јачања крила постаје све битније, јер би због застарелости технике и истека ресурса авионима следећа година могла да буде изузетно критична за домаћу авијацију. Нико, међутим, још нема одговор колика ће бити цена ових летелица.

У Министарству одбране кажу да разговори са Русима о овим питањима још нису завршени. На столу нису само „мигови 29 М2“, већ је реч о много ширем аранжману, чије прецизирање захтева дуже време.

„Реч је и о ракетним системима и савременим радарима“, кажу у Министарству. „Циљ нам је да овим послом омогућимо ефикаснију одбрану националног, али и међународног ваздушног простора.“

Осим набавке авиона са представницима руског Министарства одбране биће речи и о набавци савремених радара за систем ПВО. Успех овог посла отвориће врата другој фази преговора, током које ће на столу бити и појачање наше војске руским ПВО системима „С-300“ и „панцир“. Опција која се све чешће помиње у војним круговима је и да би централна ствар договора са Русима, уместо авиона, требало да буде набавка ракетног система.

Саставни део завршних разговора о куповини авиона биће и питање обуке српских официра у Русији. Последња генерација наших пилота прошла је обуку за летење на „МиГ 29“ још 1997. године.

Експерти у “Моми“

Саставни део аранжмана са Русима јесте и модернизација Ваздухопловног завода „Мома Станојловић“ у Батајници, који би требало да добије сертификат за ремонтовање руских авиона. У том циљу „Мому“ је посетио и експертски тим руског Министарства одбране, који је са нашим властима договарао детаље посла.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *