Вијести, Регион

Чегар држао стотине Срба као таоце

029370

Будући начелник Обавјештајног одјељења Федералне управе полиције, у фебруару 1999. године је у Аустралији, чији је држављанин, промијенио свој идентитет и у регистар је уписан као Томи Браун.

Директор ФУП Драган Лукач је на мјесто в.д. начелника Обавјештајног одјељења поставио Зорана Чегара, који се „самоиницијативно“ пензионисао 2010. године, када је отишао у инвалидску

пензију због ПТСП-а. У међувремену су извршене све припреме – добивени цертификати, награде и чинови којима ће Чегар испунити предуслове да више не буде „само“ в. д. него начелник Обавјештајног одјељења ФМУП-а. Пошто више није питање уколико, него када буде именован за начелника, Зоран Чегар, полицајац крајње проблематичних моралних и професионалних квалитета, имаће приступ свим тајним и строго повјерљивима документима, фајловима, операцијама… полицијских агенција у БиХ.

Лист подсјећа да је бивши директор ФУП-а Златко Милетић дао отказ Чегару, а Кантонални суд у Сарајеву је крајем 2010. пресудио да мора бити враћен на посао, те да му се

врате чинови и исплате све плате. Уз Лукачеву помоћ, Чегар се устоличио на мјесту в.д. начелника тог одјељења ФУП-а. Контроверзни полицајац Чегар на почетку рата био је припадник специјалне полиције РБиХ, а остао је упамћен по узимању за таоце неколико стотина Срба на стадиону Кошево. Таоци су касније размијењени за његовог оца, мајку, сестру и њено дијете, а Чегар се касније правдао да „ником од тих Срба ни длака с главе није фалила“. Убрзо након те афере, напустио је БиХ, а његов ратни и поратни пут до повратка у БиХ покривен је велом тајни и обиљежен дијаметрално супротим информацијама о његовим (и)легалним активностима у том периоду.

Истом том Зорану Чегару (Томију Брауну), пасош Аустралије вриједи до септембра ове године. Хрватски Глобус писао је да се Чегар 2003. у Сиднеју, састао са тада одбјеглим Антом Готовином, због чега је Чегар тужио ФУП и лист. По повратку у БиХ, кружиле су приче да је Чегар радио за хрватски СИС. Он је то демантовао, али је чињеница да се одмах запослио у полицији, и то као командант Федералне специјалне јединице, наводно без проведених обавјештајних провјера које су и сада обавезне за све запослене у полицији.

Коментариши чланак

Коментара