Вијести, Регион

Цар Душан смета Албанцима у Скопљу

Новооткривени споменик цару Душану у Скопљу изазвао негодовање међу македонским Албанцима. Цар Душан је „окупатор западног Балкана“ који нема шта да тражи у Скопљу, сматра невладина организација Албанаца „Пробуди се“. У току ноћи оштећен споменик.

Подизање споменика цару Душану у главном граду Македоније засметало је припадницима албанске заједнице у овој земљи. Невладина организација „Пробуди се“ која окупља грађане албанске националности реаговала је након што су власти поставиле споменик средњовековног српског владара у центру Скопља.

Душан је крунисан за српског цара 1346. године у Скопљу, и један је од највећих српских владара. Међутим, организација „Пробуди се“ сматра да је цар Душан „окупатор западног Балкана“ који нема шта да тражи у престоници Македоније.

„Подизање споменика српском окупатору говори о кризи идентитета или о србофилији оних који су га ту ставили“, наводи се у саопштењу ове организације.

Кип је постављен почетком децембра на новом „Мосту цивилизација“ у центру Скопља, у склопу Владиног пројекта реновирање главног града названог „Скоље 2014“. Спада међу тридесетак статуа које представљају историјске личности из региона, од античких времена до Средњег века.

Споменик Цару Душану у Скопљу.

Споменик Цару Душану у Скопљу.

Организација „Пробуди се“ наводи да споменик Душану, чију је изградњу платила македонска влада, а наручили га бивши лидери скопске општине Центар, потврђује антиалбански карактер пројекта „Скопље 2014“.

У октобру је нови председник општине Центар Андреј Зерновски пристао на подизање споменика славним Албанцима на територији општине како би смањио напетости између Македонаца и албанске мањине.

Градоначелник који је дошао на власт пре шест месеци изјавио је како неће спречавати постављање три споменика Албанцима упркос чињеници да се уопштено противи наставку рада на пројекту „Скопље 2014“.

Међутим, кипови албанског писца Пјетра Богданија, католичког свештена Јосифа Багерија и министра у првој македонској влади Неџата Аголија још нису постављени на своја постоља, иако су она већ подигнута.

На мосту изнад Вардара постављан је споменик и краљевићу Марку, поред цара Душана, на самом улазу зграде Врховног суда и Археолошког музеја Македоније.

Напад чекићем на споменик Цару Душану (Фото - са Фејсбука)

Напад чекићем на споменик Цару Душану (Фото – са Фејсбука)

Група од 20 људи је у току ноћи оштетила споменик цару Душану, јавља портал mkd.mk. Оштећен је део мермерне плоече на којој стоји споменик а статуа цара Душана је остала без жезла и крста у рукама.

 

Извор: РТС

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *