Вијести, Регион

Будимир: Хашки суд инструмент у рукама Америке

156542

БЕОГРАД – Неподношење захтјева Tужилаштва Хашког трибунала за ревизију ослобађајуће пресуде хрватским генералима Анти Готовини и Младену Маркачу показује да је тај суд инструмент САД и других великих земаља, које су уз његову помоћ извршиле ревизију акције „Олуја“ у којој је протјерано више од 300.000 Срба, изјавио је Срни предсједник Асоцијације избјегличких и других удружења Срба из Хрватске Милојко Будимир.

Он сматра да би ревизија срамне ослобађајуће пресуде хрватским генералима, све и да је покренута, била беспредметна пошто суде они исти који су и донијели ову пресуду.

„Какве је посљедице имала ова пресуда у Хрватској најбоље се види ових дана када су ослобођени генерали стигли на обиљежавање годишњице у Вуковару – када ни представници хрватских власти нису били пожељни у тој колони. Каквој се онда судбини могу надати Срби који су остали тамо да живе или они који су имали намјеру да се врате?“, пита Будимир.

Tужилаштво Хашког трибунала није поднијело захтјев за ревизију ослобађајуће пресуде хрватским генералима Анти Готовини и Младену Маркачу, јер јер сматра да за то није било основе.

Жалбено вијеће Хашког суда донијело је 16. новембра 2012. године ослобађајуће пресуде Готовини и Маркачу, након што је одбацило закључке првостепене пресуде, према којој су двојица генерала били одговорни за злочине као учесници удруженог злочиначког подухвата.

Одлука Тужилаштва да одустане од ревизије значи да је процес Готовини и Маркачу формално завршен и да им се за дјела која су им се стављала на терет више нигдје не може судити.

Готовина и Маркач су првостепено били осуђени на 24 и 18 година затвора због ратних злочина почињених над српским становништвом Книнске крајине у љето 1995. године током и послије акције „Олуја“.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *