Вијести, Регион

Брисел из приступних фондова даје сразмерно више Косову и Македонији него Србији

СРЕДСТВА СУ НАМЕЊЕНА ЗА „СТРУКТУРНЕ РЕФОРМЕ И УНАПРЕЂЕЊЕ РЕГИОНАЛНЕ САРАДЊЕ”, ШТО ЗНАЧИ ДА ДО НАРОДА НЕЋЕ СТИЋИ

  • Највише новца ће до 2020. добити Турска, која може да рачуна на готово 4,5 милијарде евра, а следе Србија са 1,508, Албанија, Македонија и Косово са по око 650 милиона, док је Црној Гори намењено 250 милиона евра

        СРБИЈА може да рачуна на више од милијарду и по евра из приступних фондова Европске уније у следећих шест година, саопштено је данас из Европске комисије.

         „Имамо добре вести за земље из региона проширења”, рекао је новинарима портпарол комесара за проширење Штефана Филеа Петер Стано, представљајући планове ЕУ за помоћ земљама кандидатима до 2020. године из такозвани ИПА-2 фондова.

        Према данас објављеној листи, Србија ће у овом року добити 1,508 милијарди евра, вишеструко више него било која земља у региону.

        Стано је објаснио да је новина у програму ИПА-2 то што се средства додељују по упрошћеној процедури, што омогућава кандидатима еластичнији приступ одређивању приоритета за њихово трошење.

         „Средства су намењена за структурне реформе и унапређење регионалне сарадње”, рекао је Стано.

        Према плану, највише новца ће добити Турска, која може да рачуна на готово 4,5 милијарде евра, а следе Србија са 1,508, Албанија, Македонија и Косово са по око 650 милиона, док је Црној Гори намењено 250 милиона евра.

Брисел из приступних фондова даје сразмерно више Косову и Македонији него Србији

Брисел из приступних фондова даје сразмерно више Косову и Македонији него Србији

Стано је рекао да Исланд и Босна и Херцеговина нису укључени у овај програм јер је Исланд повукао кандидатуру за чланство у ЕУ, док у БиХ на државном нивоу није успостављен координациони механизам за располагање средствима.

Танјуг

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *