Регион

Брамерц оптужио Вучићеве министре да су у дочеком Лазаревића послали „погрешну поруку“

У САВЕТУ БЕЗБЕДНОСТИ ОЦЕНИО ДА СУ ДОЧЕКАЛИ „ОСУЂЕНОГ РАТНОГ ЗЛОЧИНЦА”

  • ФАКТИ: Ево прилике Александру Вучићу да се испрси и покаже. Да покаже да се не усуђује да подигне глас само на Мају Коцијанчич и Дуњу Мијатовић. Ево прилике да покаже – не само Брамерцу – да генерала Лазаревића, који је ратни херој Србије, не може третирати као ратног злочинца и након издржане казне. Тим пре што је потпуно незаслужена, а и недоказана у НАТО-трибуналу у Хагу

         ГЛАВНИ хашки тужилац Серж Брамерц изјавио је данас на седници Савета безбедности УН да је дочеком „осуђеног ратног злочинца, генерала Владимира Лазаревића“ у Србији послата „потпуно погрешна порука“.

         Брамерц је, представљајући шестомесечни извештај о Хашком трибуналу, рекао да се у Србији наставља постизање значајних резултата, али да се „процес позивања на одговорност у Србији налази на кључном раскршћу„.

         „Чињеница да су прошле седмице високо рангирани министри владе пратили на путу у Србију осудјеног ратног злочинца, генерала Владимира Лазаревића, и организовали му дочек након што је пуштен на слободу шаље потпуно погрешну поруку“, рекао је Брамерц.

         Брамерц је рекао да се „и даље остварује напредак у кривичном гоњењу за ратне злочине на националном нивоу, иако је он неравномеран и крхак“. „Јасно је да се широм простора бивше Југославије може и мора у већој мери остварити позивање на одговорност“, рекао је он.

         Хашки тужилац је рекао да је потрага за несталим особама суочена с изазовима са свих страна у сукобима и да треба подстаћи људе, који знају где се налазе масовне гробнице, да се јаве.

Главни хашки тужилац Серж Брамерц

Главни хашки тужилац Серж Брамерц

„У многим деловима друштва ратни злочинци се и даље глорификују, а људи који пружају информације о несталим особама ризикују да буду проглашени издајницима и постану мета могуће одмазде“, рекао је Брамерц.

(Бета)

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара