Вијести, Регион

Бовен: Све стране проводиле етничко чишћење

032383

Бивши репортер британске мреже Би-Би-Си из Сарајева Џереми Бовен рекао је данас на суђењу генералу Ратку Младићу да је од помоћника канадског генерала Луиса Мекензија, једног од првих команданата Унпрофора у БиХ, чуо да је муслимаска влада у Сарајеву намјерно гранатирала властито становништво.

Бовен је у унакрсном испитивању браниоца Драгана Иветића пред Трибуналом поновио да није чуо за те тврдње, осим од Мекензијевог помоћника, за кога је навео да је био једини службеник УН од кога је чуо о гранатирању властитог становништва по налогу власти у Сарајеву.

„Мој став је да би досад већ испливали неки докази о томе. Тешко да би тако нешто могло да буде тајна 20 година“, изјавио је свједок.

„Сарајево није било срећно, већ несрећно, подијељено мјесто, и неки људи су могли да напусте град, а неки нису. Моје мишљење је да је постојала опсада града“, рекао је свједок, што је генерал Младић пропратио одмахивањем главом и прстом у знак неодобравања.

Бовен је рекао да су све сукобљене стране у БиХ спроводиле етничко чишћење, „али да је у томе предњачила српска страна“.

 

Суђење генералу Младићу наставља се у понедјељак, када ће оптужба извести новог свједока.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *