Вијести, Регион

Београд: Принудна власт до 19. јануара

032438

Влада Србије ће одредити састав принудне управе Београда најраније 28. октобра, потврђено је у врху владајуће коалиције.

Када се коначно у Стари двор уведе привремено руководство, пошто није изабран нови градоначелник, Драгану Ђиласу престаће и технички мандат. Истовремено, почеће да рок од 60 дана, током ког морају да се распишу и ванредни избори у престоници.

Ако се СНС и Социјалистичка партија одлуче и за ванредне парламентарне изборе, који би се одржали заједно за власт у Београду, онда би највероватније одржала краћа кампања, сазнају Новости.

Тако се спекулише да би излазак на биралишта у читавој Србији могао чак да се закаже за 19. јануар, а непосредно прије тога могли би да почну и приступни преговоре са ЕУ.

ПРОЦЕДУРА ПОМЈЕРА ИМЕНОВАЊЕ

Када истекне рок за избор новог градоначелника 24. октобра, не могу аутоматски да се уведу привремене мјере. Министарство правде и државне управе најпре формално тражи одговор од Скупштине града да ли је изабран први човјек престонице. Потом, одборничке групе требало би да се изјасне да ли имају приједлоге за привремену управу. Тек тада Влада може да постави ново руководство. Због овакве процедуре, читав посао не може да буде завршен прије 28. октобра.

 

Друга опција, која се заговара унутар владајућег блока је да се одрже само избори у главном граду, и то у другој половини фебруара.

 

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *