Вијести, Регион

Београд нас уцјењује и пријети – какав је ваш став?

146239

КОСОВСКА МИТРОВИЦА – Предсједник Привремене скупштине АП Косова и Метохије Славко Стевановић упутио је Његовој светости патријарху српском Иринеју и Светом синоду СПЦ писмо, у коме наводи да државно руководство Србије путем притисака, уцјена и пријетњи настоји да натјера косметске Србе да изађу не локалне изборе.

Док Уставни суд Републике Србије ћути и не доноси одлуке о оцјени уставности постигнутих споразума, предсједник непризнате државе Косово расписао је локалне изборе у „држави Косово“, који ће бити проведен по косовском законодавству.

Циљ тих избора јесте да се расформирају институције Републике Србије, да се држава Србија повуче и одрекне свог суверенитета над Косовом и Метохијом и да се формирају институције тзв. републике Косово и призна уставно–правни поредак ове сепаратистичке творевине…

„Нажалост, сведоци смо да ових дана на Косову и Метохији власти из Београда проводе акт отвореног и бесправног насиља. Наиме, кренуло се у примену бриселског споразума без његове претходне инкорпорације у правни систем Србије и на тај начин Србија, корак по корак, косовскометохијским Албанцима ствара државу Косово и успоставља границу са самом собом“ – наводи у писму Стевановић.

Он прецизира да је у средствима јавног информисања објављен и позив епископа рашко-призренског и косовскометохијског господина Теодосија и старјешине манастира Високих Дечана господина Саве Јањића упућен Србима да изађу на косовске изборе.

„С обзиром на то да су грађани и руководство на северу Косова и Метохије збуњени након ових позива, молим Вашу светост да се народу предочи да ли је ово и Ваш став и став Синода Српске православне цркве или је то лични став господина Теодосија и господина Саве Јањића“ – стоји у писму патријарху српском Иринеју и Светом синоду СПЦ-а.

Стевановић подсјећа да су се фебруара прошле године легални и легитимни представници четири општине са сјевера Косова и Метохије обратили патријарху писмом, у којем је изнесена забринутост за останак и опстанак српског народа на светој српској земљи, након потписивања тзв. бриселског споразума.

Посебно је истакнута важност опстанка институција државе Србије на сјеверу Косова и Метохије, као јединих легалних и легитимних и јединог гаранта опстанка српског народа на сјеверу покрајине.

„Државно руководство излазак на локалне косовске изборе оправдава, наводно, формирањем тзв. заједнице српских општина, али Устав Републике Србије не познаје `Заједницу српских општина`, већ тај израз познаје тзв. бриселски споразум, који представља својеврстан удар на уставно-правни поредак Србије.

Због тога сви акти које државна власт у том правцу предузима су – нелегални, забрањени, подлежу кривичној одгворности, а за грађане Косова и Метохије су необавезујући“ – наведено је у писму.

„Да би избегли одговорност за предају Косова, за одвајање Косова од Србије, за стварање нове албанске независне државе на територији Србије и да у историји буду записани као издајници, државно руководство Србије врши свакодневне притиске, уцене, претње и друге незаконите мере“ – пише Стевановић.

Он оцјењује да је ријеч о покушају да се одговорност пребаци на грађане и руководство на сјеверу Косова и Метохије, и да их тако приморају да изађу на изборе друге државе, коју Србија не признаје.

У писму се подсјећа и да је Влада Републике Србије донијела одлуку о распуштању скупштина четири општине на северу Косова и Метохије и смијенила легалне и легитимне предсједнике општина и скупштина општина, и на тај начин изиграла одредбе Устава Републике Србије и Закона о локалној самоуправи.

Руководство привремене скупштине АП Косова и Метохије сматра да је тијесна координација између Цркве и легитимних представника српског народа на Косову ии Метохији – најбољи гарант опстанка српског народа на Косову и Метохији…

Стевановић моли патријарха српског Иринеја да у наредном периоду прими делегацију привремене скупштине, која би Његову светост детаљније информисала о стању и проблемима на сјеверу Косова и Метохије.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *