Вијести, Регион

Бановић: Србији неће бити укинут безвизни режим

Председник Комисије за праћење безвизног режима Ненад Бановић изјавио је да иако механизам ЕУ за брзо враћање виза ступа на снагу за два дана, нема разлога за панику и да Србији неће бити укинут безвизни режим.

Бановић ипак, најављује ригорознију контролу граничних прелаза и решавање проблема лажних азиланата.

„Такозвана суспензивна клаузула омогућава земљама цланицама ЕУ да по скраћеној процедури затраже увођење виза за земље из којих је повећан прилив лажних азиланата. Ипак, иако олакшана, процедура није једноставна“, рекао је Бановић за Б92.

Ненад Бановић

Ненад Бановић

„Како ствари сада стоје, с обзиром на активности које предузимају Влада Србије, главни преговарач Тања Мишчевић и Комисија за праћење безвизног режима, могу да умирим грађане и да кажем да неће бити скорог увођења виза за грађане Србије“, категоричан је Бановић.

Он је истакао и да је предузет низ мера за смањење броја лажних азиланата, као и да су пооштрене контроле на граничним прелазима.

„Изричито се тражи да буду испуњени услови за излазак из земље. Сваки држављанин мора са собом да осим важеће путне исправе, има и здравствено осигурање, средства за издржавање, позивно писмо или ваучер туристичке агенције и повратну карту уколико иде аутобусом или авионом“, наводи Бановић.

Бановић је додао да је у 2013. години број лажних азиланата смањен за 10 одсто у односу на 2012. годину.

„Оптимиста сам и уверен сам да ћемо са немачким партнерима наћи решење које би задовољило све стране. Ми имамо апсурд да 80 одсто наших градана који траже лажни азил, траже га у Немачкој због изузетно високих социјалних давања. То је једини разлог, жеђ за брзом и лаком зарадом, економски, наши грађани тамо не иду, јер су политички прогоњени“, нагласио је Бановић.

Извор: Танјуг

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *