Вијести, Регион

Баjатовић: У Jужном току српска и руска страна jеднаке

117349

БEOГРAД – Генерални директор Србиjагаса Душан Баjатовић изjавио jе вечерас да су акционарским уговором о гасоводу Jужни ток кроз Србиjу и руска и српска страна потпуно изjедначене у правима и наша земља jе тим докуметом потпуно обезбеђена, а jедино се профит дели по моделу 49:51 у корист руске стране.

Србиjи jе загарантована и добит од осам одсто годишње од транспорта гаса тим гасоводом преко териториjе наше земље, без такси и дивиденди, рекао jе Баjатовић и нагласио да наша земља од Гаспрома тренутно добиjа „наjjефтиниjи гас у Eвропи“.

Учествуjући у програму РTС-а, Баjатовић jе изразио уверење да ће Jужни ток почети да се гради краjем фебруара 2014. године и српска и руска страна обезбедиће по 270 милиона евра за почетак радова на коjима ће непосредно бити ангажовано око 4.000 до 5.000 радника.

Tек када буде завршен Jужни ток кроз Србиjу, видеће се по коликоj цени ће нам мађарска страна нудити, такође, руски гас, а сигурно ће бити jефтиниjе, пошто ће добити конкуренциjу од магистралног гасовода коjи долази прекло Бугарске и Србиjе, казао jе Баjатовић.

Вредност изградње деонице Jужног тока кроз Србиjу износиће око 1,925 милиjарди евра и имаће годишњи капацитет од 57 милиjарди кубних метара гаса, поновио jе Баjатовић, коjи jе и извршни директор предузећа Jужни ток Србиjа.

Kада jе реч о Србиjагасу, Баjатовић jе рекао да ће у том jавном предузећу бити урађено правно раздваjање делатности, а не власничко и таj посао би требало да се заврши до краjа 2014. године, напомињући да би одлуку о томе требало ускоро да донесе Влада Србиjе.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *