Вијести, Регион

Бачевић: Зорана нам квари посао!

841345-01

Београд – Министарка енергетике Зорана Михајловић нашла се поново у незавидној ситуацији јер су критике на њен рачун због односа према руским партнерима и изградњи „Јужног тока“ дошле и од страначког колеге Милана Бачевића, министра природних ресурса и рударства.

Бачевић, који је и копредседник комитета за сарадњу са Руском Федерацијом, навео је да је му је директор „Гаспромњефта“ Александар Дјуков током последње посете Москви српске делегације са председником Томиславом Николићем на челу пренео четири примедбе на рачун Министарства енергетике.

Он је практично оптужио своју страначку колегиницу да својим поступцима може да поквари односе са Русијом и суспендује пројекат „Јужни ток“.

„Прва примедба се односила на дуг „Србијагаса“ за испоручени гас од 225 милиона евра. Српска страна је предложила да се дуг пребије тако што би они постали већински акционари „Петрохемије““, рекао је Бачевић у интервјуу за недељник НИН и најавио да се одговор очекује до средине децембра.

Друга замерка се односи на имовину на коју НИС полаже право, а коју потражују и „Транснафта“ и „Србијагас“. Трећи проблем је документ о стратегији развоја НИС-а до 2015. који је Влади Србије поднело Министарство енергетике, без консултовања са руском страном (која је већински власник ове компаније), што је оцењено као директно мешање у пословну политику менаџмента.

Према Бачевићевим речима, последња замерка уследила је због покушаја Министарства енергетике да измени гасни споразум кроз захтев министарке Михајловић да се подигне рудна рента од три одсто и избаце посредници у увозу гаса – „Југоросгас“ и РСТ, што је главна тачка неспоразума између његовог и Министарства енергетике.

„Тачне су тврдње Зоране Михајловић да је рудна рента ниска и да на томе губимо 25 милиона евра годишње. С друге стране, Србија не плаћа пенале за неповучене количине гаса, које би износиле 200 до 300 милиона евра годишње“, тврди Бачевић.

Он је на питање зашто не помогне министарки у напорима да се поправи енергетски споразум поручио да се не слаже са њом у вези с тим, а да њени покушаји „могу само да покваре наше односе са Русијом или суспендују ‚Јужни ток“‘.

Он је прокоментарисао и да ни Михајловићева ни било који други министар не могу да зауставе тај пројекат. „Знам да ће га спроводити исто као и ја јер је то у опису њеног посла“. Медији су већ извештавали да је Томислав Николић претрпео критике Владимира Путина због министарке енергетике Зоране Михајловић.

Она је потом демантовала да има неслагања с председником Србије. Ипак, она као ресорни министар није присуствовала ниједном састанку који је прекјуче у Београду са државним званичницима имао директор „Гаспрома“ Алексеј Милер, када је уговорено да изградња „Јужног тока“ почне 24. новембра. На челу пројекта је Душан Бајатовић, кога је Михајловићева безуспешно покушавала да обузда у недомаћинском вођењу „Србијагаса“.

Зорана: Бајатовић ради за интересе лобиста!

Министарка енергетике Зорана Михајловић одговорила је јуче да нису она и њено министарство претња инфраструктурним пројектима у гасној политици, већ да је то „Србијагас“. Истовремено, она је оптужила директора тог предузећа да ради за интересе лобиста посредничке компаније РСТ.

„Ја сам за „Јужни ток“ јер Србији даје гасну стабилност. Све док сам министар енергетике, ја сам гарант изградње „Јужног тока“ кроз Србију. Душан Бајатовић обмањује јавност да има подршку Русије. Он је слика јачине одређених лобија у Србији и њихов експонент. И да буде потпуно јасно, уопште не говорим о „Југоросгасу“ као посреднику, него је проблем што имамо још једну посредничку компанију РСТ, која набавља гас по веома ниским ценама, стационирана је у самом „Србијагасу“, а продаје гас највећим потрошачима „Србијагаса“. Дакле, директно одузима 30 одсто тржишта „Србијагасу“ и зарађује милионе и милионе. Па ја то онда видим као лоби“, навела је министарка Михајловић за „Недељник“.

Одложена посета Москви!

Иако је првобитно било најављено да би данас у Москви требало да се састане са руским колегом Александром Новаком, њена посета је одложена „због обавеза руског министра“. Истовремено, и њен страначки колега, министар рударства Милан Бачевић, јавно је изнео четири замерке које су током последње државне посете Москви изнели руски партнери.

Не само да је отказана посета Зоране Михајловић Москви, већ министарка енергетике није била присутна ни када је министар Велимир Илић јуче уручивао локацијску дозволу за изградњу „Јужног тока“, коју су примили Душан Бајатовић и министар регионалног развоја Игор Мировић.

„Шта ће она у ‚Инсајдеру‘?”

Бачевић је стао на руску страну и када је у питању гостовање његове страначке колегинице у емисији „Инсајдер“.

„Руска примедба је потпуно сувисла – како је могуће да у Србији иде један ТВ серијал који, по њиховој процени, директно руши “Јужни ток“, а да у томе учествују државни службеници, који треба да поштују тај споразум“, навео је Бачевић.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *