Вијести, Регион

Атина почиње да утврђује: ко је и како увалио земљу у огромне дугове

ГРЧКИ ПАРЛАМЕНТ ФОРМИРАО АНКЕТНИ ОДБОР СА ТАКВИМ ОВЛАШЋЕЊИМА

  • Истовремено формиран и парламентски комитет за ратне репарације од Немачке. Прелиминарно, Грци траже нешто више од 162 милијарде евра одштете (без камата). По међудржавном споразуму из 1960, Немачка је Грчкој на име репарација платила 115 милиона марака (59 милиона евра), али многи Грци ту суму сматрају „напросто смешном”

         ГРЧКИ парламент формирао је анкетни одбор којем је поверио истрагу о томе како је настао државни дуг који је достигао много десетина милијарди евра.

         Одлуку о формирању анкетног одбора објавила је председница парламента Зоји Константопулу, након сусрета са председником парламента Кипра Јанакисом Омируом.

         Према њеним речима, анкетни одбор треба да буде „инструмент успостављања правичности у корист грчког народа”. А има задатак да утврди и ко је крив што је претходна влада (Антониса Самараса) потписала споразум са повериоцима о мерама сурове штедње у замену за нове кредите.

         Константопулу је истовремено нагласила да „кредитори уцењују земље меморандумима који немају ништа заједничко са поштовањем националног суверенитета и парламентаризма који је стуб демократије”.

         Она је најавила и формирање парламентског комитета који ће оформити грчки захтев да Немачка Атини плати репарације за злочине извршене на територији Грчке у Другом светском рату.

         Прелиминарно, Грци траже нешто више од 162 милијарде евра одштете (без камата).

Атина почиње да утврђује: ко је и  како увалио  земљу у огромне дугове

Атина почиње да утврђује: ко је и како увалио земљу у огромне дугове

По међудржавном споразуму из 1960, Немачка је Грчкој на име репарација платила 115 милиона марака (59 милиона евра), али многи Грци ту суму сматрају „напросто смешном”.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *