Вијести, Регион

Америка уклонила ознаку „поверљиво“ са три документа везана за бомбардовање СРЈ

Вашингтон – Бела кућа уклонила је ознаку тајности са три документа који се баве бомбардовањем СРЈ и сецесијом Косова и Метохије. Први документ има везе са меморандумом саветник за питања безбедности упућеног у септембру 1998. тадашњем председнику САД Билу Клинтону поводом НАТО ултиматума, други документ се односи на комуникацију са састанка где су разговарали војне опције НАТО интервенција против СРЈ, док  трећи документ открива детаље телефонског разговора Клинтона са Хашимом Тачијем који је тада био комадант терористичке ОВК .

klinton-taci-450x270

Клинтон – Тачи

– Морамо извршити притисак на НАТО да изда ултиматум Милошевићу позивајући да се предузму конкретне кораке за решавање хуманитарне и политичке кризе , или ће се суочити са војном акцијом  – написао је Клинтону саветник Семјуел Бергер у септембру 1998 .

Бергер је додао да у случају одбијања Милошевића САД “ морају бити спремни за широке ваздушне интервенције у циљу спречавања Милошевића да спроводи војне операције на Косову“ .

У меморандуму,  Бергер наводи резолуцију УН и одлука НАТО да почне да групише снаге.

На крају писма Бергер препоручује Клинтону да се кроз НАТО ултиматума пошаљу претеће поруке Милошевићу.

Други документ

Записник са састанка у Белој кући где су разматрани планови за интервенцију НАТО-а против српских војних циљева на Косову предвиђа две фазе акције.

Прва фаза плана , према објављеном документу, предвиђа концентрисане нападе првенствено на противваздушну одбрану Југославије у Србији и Црној Гори . “ На захтев САД, НАТО је развио сценарио са две опције … Опција А је да циљају војне и полицијске јединице које су учествовале у насиљу над Албанцима на Косову, а опција Б који има за циљ да одговори на евентуалне нападе на НАТО снаге у Македонији , Босни и другим суседним државама . “

Трећи документ

Трећи документ је скинута ознака тајности односи се на телефонски разговор Била Клинтона и терористе Хашима Тачија непосредно по повлачењу војске СРЈ са територије Косова и Метохије.

Током овог разговора Тачи је захвалио Клинтон за “ демилитаризацију и трансформацију ОВК“ .

Клинтон је затим похвалио Тачија и рекао му да је  “демилитаризација његов успех “ .

Затим је Клинтон обећао да ће посветити више пажње безбедности , и стварању полиције и институција локалне самоуправе на Косову . Тачи затим обећава Клинтону да ће “ поштовати људска права и права мањина на Косову “ .

“ Ми ћемо радити да обезбеди слободу, мир и демократију за све етничке групе на Косову“ – казао је Тачи.

Извор: Правда

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *