Вијести, Регион

Амбасадор Грчке: Косово треба да признају све земље ЕУ

ПРИШТИНА – Шеф Канцеларије за везу Грчке на Косову, амбасадор Димитрис Москопоулос је изјавио да све земље Европске уније треба да признају Косово, али да не зна када ће то учинити и његова земља.

„Када кажемо да желимо Косово у Европској унији, то значи да желимо да Косово признају све земље Европске уније. Када ће се то десити и када ће доћи до признавања, не знам”, рекао је Москопоулос у интервјуу листу „Коха диторе”.

Приштина

Приштина

 

Грчки званичник је рекао да ће његова земља признати Косово „не зато што је добра” већ јер би то било „у интересу мира и стабилности у региону”.

На питање када ће Грчка признати Косово, Москопоулос је рекао да не зна.

Говорећи о формирању Оружаних снага Косова, рекао је да ће се Грчка у разговору у НАТО о томе руководити принципима евро-атлантске перспективе Косова.

Говорећи о преговорима Косово-Србија, Москопоулос је рекао да је тај дијалог несумњиво изузетно допринео регионалној стабилности.

„Када два суседа разговарају, то је допринос миру и стабилности, као и заједничком путу две земље ка Европској унији. Србија је сада кандидат и почела је преговоре (са ЕУ)”.

„Ми (Грчка) се надамо брзом напредовању Косова ка ЕУ. Сада се преговара о Споразуму ЕУ и Косова о стабилизацији и придруживању, и ми, Грчка, дали смо гаранције Косову да ћемо подржати ССП, као што смо дали подршку и процесу либерализације виза и евро-атлантској перспективи Косова”, рекао је Москопоулос чија земља у овом полугодишту председава ЕУ.

———————————————-

Атина усклађује став са земљама које нису признале Косово

АТИНА/БЕОГРАД – Грчка усклађује свој став са оним земљама ЕУ које не признају Косово, указао је данас агенцији Бета извор близак Министарству спољних послова у Атини, поводом изјаве грчког званичника у Приштини да све земље ЕУ треба да признају Косово, али да не зна када ће то учинити и Грчка.

Извор агенције Бета у Атини је подсетио како је Министарство спољних послова Грчке у петак, 14. марта, реаговало на коментар атинских медија о томе што је вицепремијер и министар спољних послова Грчке Евангелос Венизелос званичним дописом прошле недеље допустио конзуларним властима Грчке да уписују визе и стављају печате у пасоше „Републике Косово” иако је Грчка не признаје.

Представник Министарства, Констандинос Кутрас је тада саопштио да та одлука не представља најаву грчког признања независности Косова – како су протумачили медији.

„Грчка у вези с тим питањем (Косова) усклађује став с другим земљама ЕУ које имају исти став о признавању Косова. Елементарно познавање међународног права и дипломатске праксе указује како то право и та пракса тачно одређују шта представља признавање (независности неке земље)”, указао је Кутрас прошлог петка.

Извор: Бета

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *