Вијести, Регион

Aлександар Вулин: У случају самоубиства Јанковићевог пријатеља има доста нејасних ствари

НИЈЕ ЗАДОВОЉАН НИВООМ РАДНИЧКИХ ПРАВА, АЛИ У ЗАКОН О РАДУ НЕ ДИРА

  • Признао да су радници у самоуправљању имали већа права него данас и тврди да би волео ниво радничких права као у Норвешкој или Шведској

        МИНИСТАР рада, запошљавања, борачких и социјалних питања Александар Вулин изјавио је данас да није задовољан нивоом радничких права у земљи, али је задовољан што је стопа незапослености пала на 16,8 одсто и што ове године 62.000 запослених више плаћа доприносе ПИО фонду.

         „Ја бих волео да ниво радничких права буде као у Норвешкој и Шведској, али бих волео да нам и привреда и историја буде као у те две земље, волео бих да нисмо имали ратове и да имамо социјално одговорне послодавце“, рекао је Вулин на телевизји Пинк, гостујући поводом Првог маја, празника рада.

        Министар је нагласио да су у социјализму радници имали већа права него данас, али је тада била земља од 22 милиона становника која је могла да изнесе та права.

        Данас живимо у капитализму који смо сами изабрали и имамо последице пљачкашке приватизације које покушавамо да исправимо, рекао је Вулин.

        Он је задовољан што се дефицит буџета смањује и што ће држава по први пут без узимања кредита моћи да повећа плате и пензије.

        Замољен да прокоментарише да постоји све више примера да се радно време, прописано законом, не поштује а прековремени рад не плаћа, Вулин је поручио да запослени не треба да се боје и да инспекцији треба да пријаве све што нарушва њихова законом загарантована права.

        Он је испричао да се инспекција рада пре неколико дана појавила на једном градилишту а да је 55 радника „побегло главом без обзира“.

         „Пријавите и немојте да бежите. Народ ништа није крив. Немојте да се плашите. Инспекција проверава да ли су радници пријављени и ниједан радник неће страдати. Онај ко може да буде одговоран је власник, али и њему остављамо рок да исправи неправилности“, рекао је Вулин и истакао да је по том основу запослено 40.000 људи, а могло би и више.

        Када је у питању положај жена које желе да остану у другом стању, као и породиља, министар је навео да је Закон о раду унапредио положај жена и да и у том случају нико не треба да се плаши већ сваку неправилност да пријави.

        Када је у питању за данас најављен протест синдиката, Вулин је рекао да он подржава тај протест и да синдикати треба да изађу и кажу шта мисле, али да не треба да дозволе да их инструментализују политичке партије.

        Он је нагласио да је потпуно легитимна сарадња и са политичким странкама уколико то неки синдикати желе, али не треба да дозволе да се било која партија са њима игра, јер посао синдиката је да штите права радника. „Синдикати у држави немају противника. И ја се са њима борим за већа права радника. Ја их гледам као савезнике“, нагласио је минситар.

        Вулин је рекао да се Закон о раду неће мењати, односно да ће се мењати само уколико се види да нешто озбиљно није у реду.

        Министар је подсетио да су синдикати у време доношења Закона о раду тврдили да ће доћи до масовног отпуштања, а испоставило се да не да до тога није дошло већ стопа незапослености опада.

        Упитан да ли је прича о реконструкцији владе и даље актуелна, Вулин је рекао да „владу води председник владе, он има одговорност и његова је извршна“. „Он најбоље зна како ће то урадити, до сада је показао да зна како да води ову земљу и нека тако настави“, рекао је Вулин.

        Када је у питању случај заштитника грађана Саше Јанковића и јавности која се поделила око тог питања, министар је нагласио да нико па ни он није недодирљив, „али се не расправља о њему, већ о једном случају где има доста нејасних ствари“.

Mинистар рада, запошљавања, борачких и социjалних питања Aлександар Вулин

Mинистар рада, запошљавања, борачких и социjалних питања Aлександар Вулин

Он је нагласио да родитељи Јанковићевог пријатеља који је извршио самоубиство траже истину и правду. „Зашто нико није питао раније, зашто се није отворио медијски простор и раније? Не знам, очигледно постоје проблеми у нашем систему. Али нисам ја ни судија ни тужилац… судство је независно и ја не могу да поставим то питање, ни министар правде не може да постави то питање“, рекао је Вулин.

Танјуг

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *