Регион

Александар Вучић задовољан јачањем сарадње своје власти са НАТО

РИТУАЛНО ПОНОВИО: СРБИЈА ЈЕ ВОЈНО НЕУТРАЛНА И ТУ ПОЗИЦИЈУ НЕЋЕ МЕЊАТИ

        СРПСКИ премијер Александар Вучић изјавио је данас, у разговору у Београду с делегацијом Одбора за цивилну димензију безбедности Парламентарне скупштине NATO-а, да је задовољан јачањем сарадње с тим војним савезом, али да Србија неће мењати позицију војне неутралности, саопштила је Влада Србије.

        „Србија је војно неутрална и ту своју позицију војне неутралности Србија неће мењати“, рекао је Вучић.

        Он је оценио да учешће делегације Скупштине Србије на годишњим заседањима Парламентарне скупштине NATO-а у својству придруженог члана, доприноси међусобном разумевању и поверењу.

        Он је захвалио на улози Кфора као гаранта безбедности на Косову и Метохији.

        Како се наводи у саопштењу, премијер је с делегацијом, коју предводи потпредседник Парламентарне скупштине, лорд Томас Мајкл Џоплинг, разговарао о актуелној ситуацији и казао су приоритети Србије придруживање Европској унији и спровођење економских и друштвених реформи.

        Делегација NATO-а је подржала напоре које Србија улаже у очување стабилности у региону, додаје се у саопштењу.

        Бета

Потпредседник Скупштине Србије Игор Бечић и шеф сталне делегације при Парламентарној скупштини НАТО-а Драган Шормаз разговарали су са делегацијом Одбора за цивилну димензију безбедности ПС НАТО.

Бечић је рекао да Србија као војно неутрална држава, која не тежи чланству у НАТО, жели да унапреди партнерску сарадњу у оквиру расположивих механизама Партнерства за мир, односно да буде поуздан, одговоран и предвидив партнер и саговорник НАТО у циљу заједничког доприноса очувања мира и стабилности у региону.

Делегација ПС НАТО у посети Скупштини Србије

Делегација ПС НАТО у посети Скупштини Србије

Он се осврнуо на добру и успешну сарадњу коју стална делегација Народне скупштине у Парламентарној скупштини НАТО, остварује са ПС НАТО, у којој настоји да пружи активан допринос и развија партнерске односе, наводи се у саопштењу из парламента.

Бечић је истакао да у прилог доброј сарадњи сведоче и честе посете делегације одбора ПС НАТО Србији, а посебно данашња, с обзиром да се у саставу делегације налазе парламентарци из 16 држава чланица и придружених чланица НАТО.

Он је подсетио да је Народна скупштина, по трећи пут била домаћин Роуз-Рот семинара Парламентарне скупштине НАТО, на којем се окупило преко две стотине учесника, укључујући и предствнике 22 државе чланице и придружене чланице ПС НАТО, као и представнике министарстава и других државних институција, међународних организација, дипломатског кора, академске заједнице и представнике организација цивилног друштва.

Потпредседник Парламентарне скупштине НАТО Лорд Џоплинг захвалио се на добродошлици и изразио задовољство што је у прилици да поново посети Србију и разговара са њиховим парламентарцима.

Осврнувши се на чињеницу да се у делегацији НАТО налазе парламентарци који до сада нису имали прилику да посете Народну скупштину, Џоплин је замолио потпредседника Бачића да их упозна са радом парламента и изборним системом у Републици Србији, с обзиром да је Србија ушла у предизборни процес.

Потредседник Бечић истакао је да премијер Александар Вучић одлучио да затражи расписивање избора на свим нивоима у циљу обезбеђивања континуитета и легитимитета, који ће као је нагласио грађани несумњиво дати влади, за наставак спровођења економских реформи.

Шеф сталне делегације Народне скупштине при ПС НАТО Драган Шормаз, додао је да је такође, неопходно да се прикључење Европској унији обави у мандату једне владе, што је гаранција концензуса о кључним питањима у том процесу.

Потпредседник Џоплин захвалио је Народној скупштини што је орагнизовала разговоре делегације НАТО и парламентараца и изразио наду да ће разговори који следе бити конструктивни и да ће допринети успостављању квалитетније и продуктивније сарадње, наводи се у саопштењу.

Извор: Факти.рс,РТС

Коментариши чланак

Коментара