Регион

Александар Вучић: Амерички и енглески амбасадор не смеју ни да помисле да утичу на мене

РУСКИ АМБАСАДОР „ИЗ ОБЈЕКТИВНИХ РАЗЛОГА“ НИЈЕ ПРИСУСТВОВАО ПРИЈЕМУ ПОВОДОМ „ПОГЛАВЉА“

  • Упитан – да ли ће да потпише правно обавезујући споразум у вези односа Београда са Приштином на крају преговарачког процеса са ЕУ, као што то помиње немачки амбасадор Аксел Дитман, премијер је вечерас рекао да неко мора да му каже шта значи тај документ: „Ако то значи признање, то нико није поменуо и то нигде не пише. То треба јасно рећи грађанима. Писало је у неким нацртима, али у овоме га нема“
  • „Нема сумње – додао је – да ће бити притисака, али наше је да на одговоран начин радимо… Треба сачекати да се види, остаје да се разговара и преговара, а народ је тај који одлучује. Имамо наш Устав, имамо европске аспирације, и до сада нам се то није сучелило и сукобило. Надам се да то неће бити ни у будућности“
  • Замољен да прокоментарише то што Гашић наводно прича „по селима око Крушевца“ да су на одлуку о његовој смени утицали британски и амерички амбасадор, Вучић је рекао да је он лично донео одлуку и да нико није на њега утицао: „Мени никада не би смео да каже, да помисли да каже, а камоли да стварно мисли да на мене утиче енглески или амерички амбасадор…“
  • ФАКТИ: Не може Вучић да не буде Вучић! Узео да се захваљује онима који су допринели његовој срећи са „поглављима“, а онда схватио да њих у филму о том тријумфу нема, па нашао за потребно изговори: „Филм су правили ови моји, па сам у њему само ја“. Свалио на сараднике, а сви који га знају – знају да тај филм без његовог знања није прављен нити могао да буде направљен! Још је изговорио: „Ваљда мисле да волим да гледам себе…“. Хтео је да каже да он не воли да „гледа себе“! Ни у ово неће поверовати нико од оних који га знају. Али, ово је већ – више него карактер

        ПРЕ краја ове године биће отворена још једна деоница на Коридору 10 у дужини од 23 километара ауто-пута, изјавио је данас премијер Александар Вучић на пријему поводом отварања поглавља са ЕУ, уз поруку да циљ тог процеса и јесте да Србија буде модерна и пристојна земља.

        „Лествицу ћемо и даље постављати високо, и преостали посао ћемо обављати добро, поштено и брже него што је планирано“, рекао је премијер на свечаном пријему у згради Кинотеке, којем су присуствовали представници дипломатског кора, највиши званичници Србије и представници невладиног сектора.

        „Да смо почетком године рекли да ћемо да отворимо 60 километара пута нико нам не би веровао, а ми то, видите, радимо. Оно што је тешко, настојаћемо да завршимо не у кратком року, али добро и темељно“, поручио је он.

        Према његовим речима, уверен је да има снаге и енергије и наздравио грађанима Србије, који су, како је приметио, „добро разумели нашу визију будућности и  шта радимо“.

        „Грађани су добро разумели и како желимо да Србија изгледа. А ја им кажем „Европа није више недосањани сан, него нешто што можемо да дохватимо“, закључио је он.

        Отварање поглавља, према његовим речима, резултат је нашег рада „који нас је довео до овога“.

        „Знам да ово представља радост и за председника републике и за највећи број грађана Србије“, рекао је председник владе, и захвалио свима који су били ангажовани на европским интеграцијама, те грађанима, који су разумели шта влада ради, свима који су, како је истакао, „желели напредак Србије и ЕУ, и желели да припадамо европској породици“.

        Премијер је рекао да отварање преговарачких поглавља са ЕУ заправо значи стварање нормалне, пристојне и уређене земље, у коју ће долазити инвеститори.

        Он је уверен да ће године које долазе бити још боље.

        Премијер је, након пројекције кратког филма о Србији на путу ка ЕУ, а пре него што је почео обраћање званицама на свечаном пријему поводом отварања поглавља, рекао да је добио говор који су му припремили сарадници, али да не може да га прочита јер не личи на њега.

        Уместо тога, почео је обраћање тиме што је набројао коме све дугује захвалност због преданости у обављају послова који су Србију довели до отварања поглавља:

        „Желим да захвалим свима који су, не могу да кажем у овом филму који сте видели, јер филм су правили ови моји, па сам у њему само ја. Ваљда мисле да волим да гледам себе…“, приметио је премијер, а онда је набројао све којима дугује захвалност за то „што Европа више није недосањани сан за Србију“.

        Велико хвала, рекао је, за све људе у Влади Србије, њих око 3.000, који су трпели и разумели шта треба да се ради, напорно су радили и борили се, а углавном смо их, како је приметио, критиковали.

        Захвалио је и председнику Томиславу Николићу, председници парламента Маји Гојковић, дипломатским представницима који су, оценио је, искрено желели напредак Србије на европском путу.

        „Захвалност дугујемо и људима из цивилног сектора, независних институција и невладиних организација“, истакао је премијер на свечаном пријему поводом отварања поглавља у преговорима о чланству Србије у ЕУ.

        Амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Чепурин није присуствовао пријему поводом отварања поглавља у преговорима о чланству Србије у ЕУ, што је изазвало пажњу новинара, али је оправдао одсуство руског дипломате из „објективних разлога“.

        Вучић је, на питање новинара зашто није било Чепурина на пријему, рекао да он из објективних разлога није стигао на прославу.

        Премијер је најавио да ће се сутра састати са руским амбасадором.

        „Сутра ћу да се видим с њим, јер, због нашег принудног слетања у Ниш уместо у Београд, па смо каснили за Београд, човек данас није могао“, рекао је Вучић за Б92.

        Он је изјавио вечерас да признавање Косова на крају преговора са Европском унијом нико до сад није поменуо, нити то било где пише.

        Премијер је, на питање да ли ће да потпише правно обавезујући споразум у вези односа Београда са Приштином на крају преговарачког процеса са ЕУ, као што то помиње немачки амбасадор, рекао да неко мора да му каже шта значи тај документ.

        „Ако то значи признање, то нико није поменуо и то нигде не пише. То треба јасно рећи грађанима. Писало је у неким нацртима, али у овоме га нема“, рекао је он за Б92.

        Премијер је навео и да ће вероватно бити покушаја политичких притисака око поглавља 35 (нормализација односа Београда и Приштине).

        „Нема сумње да ће бити притисака, али наше је да на одговоран начин радимо“, рекао је премијер.

        Према његовим речима, треба сачекати да се види, да остаје да се разговара и преговара, а да је народ тај који одлучује.

        „Имамо наш Устав, имамо европске аспирације, и до сада нам се то није сучелило и сукобило. Надам се да то неће бити ни у будућности“, истакао је он. 

        Вучић је изјавио и да Братислав Гашић неће више бити министар одбране, да ће поступак његове смене бити спроведен у најкраћем року, и негирао да су на ту одлуку утицали амерички и британски амбасадор.

        „Одлука ће бити врло брзо спроведена“, рекао је Вучић у изјави за ТВ Б92, а на питање како то да влада није успела да донесе ту одлуку седам дана и шта то говори о њеној ефикасности, премијер је поручио:

        „Не може влада да донесе одлуку, ја немам решење. Морате да донесете решење ко ће да буде министар одбране. То би значило да сам био спреман за ту одлуку, а нисам био спреман. И биће веома брзо и влада је веома ефикасна“.

        Казао је и да су поједини сумњали да ће имати храбрости да тако нешто уради, односно да ће се одрећи једног од најближих сарадника у влади.

        „Сматрам да је пристојна Србија и изнад мене и изнад њега“, рекао је Вучић.

        На питање како коментарише то да Гашић наводно прича „по селима око Крушевца“ да су на одлуку о смени утицали британски и амерички амбасадор, Вучић је рекао да је он лично донео одлуку и да нико није на њега утицао.

        „Мени никада не би смео да каже, да помисли да каже, а камоли да стварно мисли да на мене утиче енглески или амерички амбасадор…. Ја сам тај који је донео одлуку и нико ме није питао… Одлука ће бити врло брзо спроведена у дело и то је велика разлика у односу на све оно што смо имали у прошлости. И то је европска модерна и уређена Србија. То је резултат и ових поглавља“, закључио је Вучић.

премијер Александар Вучић

премијер Александар Вучић

„Мени никада не би смео да каже, да помисли да каже, а камоли да стварно мисли да на мене утиче енглески или амерички амбасадор…. Ја сам тај који је донео одлуку и нико ме није питао… Одлука ће бити врло брзо спроведена у дело и то је велика разлика у односу на све оно што смо имали у прошлости. И то је европска модерна и уређена Србија. То је резултат и ових поглавља“, закључио је Вучић.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара