Вијести, Регион

Ахмети затражио ново суђење у случају „Монструм” које би контролисао Запад

ОЧЕКИВАНИ ПОТЕЗ ЛИДЕРА ШИПТАРСКЕ ПАРТИЈЕ BDI – МЛАЂЕГ ПАРТНЕРА У ВЛАДИ МАКЕДОНИЈЕ

  • Али Ахмети нагласио и да постоји потреба да се испита улога „судија и тужилаца који своје дужности обављају са предрасудама“ и чији рад умањује веру у правду

          АЛИ Ахмети, лидер Демократске уније за интеграцију (BDI) која је млађи партнер у владајућој коалицији у Македонији, затражио је поновно и транспарентно суђење и јавну презентацију доказа на основу којих је шест Албанаца осуђено за тероризам у случају „Монструм“.

          Прошле недеље је суд у Скопљу донео пресуду којом је шест Албанаца осуђено на доживотне казне затвора због убиства пет Македонаца 2012. године а пресуда је изазвала немире на улицама македонских градова.

          Осуђујући насиље на протестима поводом изрицања пресуде, Ахмети је у саопштењу навео да постоји „заједничка одговорност да се идентификују и превазиђу проблеми са селективном правдом“.

          Он је додао и да постоји потреба да се испита улога „судија и тужилаца који своје дужности обављају са предрасудама“ и чији рад умањује веру у правду, преноси BIRN.

          Према његовом мишљењу, свако ново суђење требало би да прате западни представници.

          Неколико хиљада Албанаца, незадовољно пресудом, изашло је прошле недеље на улице Скопља, где су бацали каменице и цигле на зграду Кривичног суда и полицију, која је употребила сузавац, водене топове и шок бомбе.

          У Македонији су најављени нови протести, док је на улице Приштине у знак подршке осуђенима јуче изашло више од 200 демонстраната који су носили транспаренте „Скоље није само“ и певали националистичке песме, а отишли су до македонске амбасаде где су спалили македонску заставу.

Али Ахмети

Али Ахмети

Удружење ратних ветерана Косова поновило је Ахметијев захтев за понављањем суђења и оптужило власти у Македонији да су донеле неправедну пресуду која, како су навели, доказује да се „репресија над Албанцима наставља чак и у 21. веку и да је кулминирала у случају „Монструм“ у коме су Албанци осуђени на доживотне казне затвора без икаквих доказа“.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *