Вијести, Регион

Агенција за приватизацију Есмарку: Није било „претходних услова”

ОТКРИЛА ДА СУ АМЕРИКАНЦИ „ПОСЛЕ ПИТСБУРГА” НЕКОЛИКО ПУТА МЕЊАЛИ СОПСТВЕНУ ПОНУДУ

        АГЕНЦИЈА за приватизацију Србије саопштила је у среду да током прошлонедељних преговора с Есмарком о приватизацији Железаре Смедерево нису договорени никакви „претходни услови”, како тврде из те америчке компаније.

        То је саопштено поводом изјаве извршног директора Есмарка Дзејмс Бушара, који је изразио разочарање због неуспеха преговора о преузимању Железаре Смередево нводећи да је то последица промене претходно договорених услова.

        Како наводи Агенција за приватизацију, током преговора у Питсбургу министар финасија Душан Вујовић је јасно предочио представницима Есмарка да ће њихова последња понуда бити предмет консултација с премијером Александром Вучићем, члановима Владе Србије и Комисијом за приватизацију Железаре методом стратешког партнерства.

        „Напомињемо да је и сам Есмарк неколико пута мењао своју понуду након завршене посете Питсбургу нарочито у вези супотписа, корпоративне гаранције и минималног нивоа обртног капитала”, додаје српска агенција.

        Бета

ИЗВРШНИ директор и председник Есмарка Џејмс Бушар изразио је разочарање због неуспеха преговора о преузимању Железаре Смередево, и тврди да је то резултат промене претходно договорених услова.

Бушар је, у саопштењу достављеном Танјугу, навео да његова компанија није могла да прихвати ревидирани предлог Србије, у којем су промењени финансијски услови, али и да је и даље спремна за преузимање смедеревске Железаре „под претходно договореним условима“.

„Изузетно смо разочарани што нисмо успели да постигнемо коначни договор са Србијом о продаји и преузимању Железаре Смередево, посебно имајући у виду да смо после успешног закључивања преговора прошлог четвртка и петка у Питсбургу постигли договор око кључних услова трансакције“, навео је у саопштењу Бушар, оснивач, извршни директор и председник Есмарка.

Есмарк је, према његовим речима, током читавог процеса тендера преговарао у доброј вери, задржао правичан и доследан став током 10-месечних разговора, представио јасан пословни план и формирао менаџерски тим светског ранга ради ревитализације Железаре и важног и трајног доприноса српској привреди.

„Детаљна тендерска понуда и пословни план такође су утрли пут компанији за успешне преговоре о трогодишњем уговору о раду, који би омогућио да свих 5.300 запослених у Железари добију повећање плате од 25 одсто ове године и још 10 одсто 2016. године“, рекао је Бушар.

Он је навео да је, поред тога, Есмаркова понуда подразумевала и улагање у основна средства у износу од 130 милиона долара, кредит за обртни капитал од 200 милиона долара и 400 милиона долара за одржавање, резервне делове и капитал потребан за управљање и одржавање рада две високе пећи.

Есмарк је, како је наведено у саопштењу, спреман да реализује трансакцију под условима договореним прошле седмице у Питсбургу.

„Изражавамо искрену захвалност премијеру Србије Александру Вучићу и његовим министрима, америчком амбасадору у Београду Мајклу Кирбију и посвећеним радницима и руководству синдиката на напорима уложеним у овај процес и желимо им свако добро у даљем напредовању“, поручио је Бушар.

Џеjмс Бушар. Ко више баронише?

Џеjмс Бушар. Ко више баронише?

Европски комесар за проширење Јоханес Хан недавно је наговестио могућност да у случају да амерички Есмарк не купи Железару Смедерево ЕУ помогне да наредни покушај продаје буде успешнији, преноси данашњи Блиц.

За сада нису познати детаљи тог договара, али ће, према тврдњама извора Блица, све појединости бити познате до 31. марта, будући да до тада мора бити нађено коначно решење.

Позивајући се на незваничне изворе, Блиц наводи да је Хан ту могућност наговестио приликом посете премијера Србије Александра Вучића Бриселу.

Влада Србије одлучила је да не закључи уговор с америчком компанијом Есмарк о преузимању Железаре, а већ од понедељка расписаће јавни позив за менаџерски тим који ће управљати смедеревском фабриком.

Од уговора с Есмарком одустало се, како је новинарима саопштио премијер Александар Вучић, јер нису добијене гаранције да ће америчка компанија остати у послу и након што утроши све сировине.

Танјуг

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *