Вијести, Регион

17. април 1999., Дан 25.
Децу вам нећемо опростити

Милица Ракић коју су НАТО кукавице убиле на данашњи дан 1999. године постала је символ српског страдања. Милица Ракић је рођена у зору 9. јануара 1996. год. Њен Брат Алекса је био невероватно срећан када је добио млађу сестру. Милица је убијена 17. априла 1999. год. у 21:45. У малом купатилу у улици Димитрија Лазаревића Раше број 8, први спрат, Батајница. Шрапнели су разбили мали прозор и поцепали завесу. Милица је седела на својој ноши, мајка Душица је напустила купатило само пар тренутака пре да малој Милици припреми кревет… Да је смести на спавање. Врата купатила су била отворена, и шрапнели су пролетели право кроз врата купатила. Било је то јуче поподне. „Моје сестрице више нема” каже он. Када је пуна стакла. Лавабо је разбијен, плочице изломљене. „А њена мала главица…” чуло се из суседне просторије. Изненадна експлозија, ништа се претходно није чуло. Фасада куће је сва у рупама зграде у броју 8. „Потрчао сам бос у купатило” каже Жарко. Размишља о речима које је изрекао. Затим, окреће главу у страну. Његов поглед сусреће Душичин. Гледа у нас. „Узео сам је, стрчао низ степенице, улетео у кола… Наставио сам да возим, иако сам знао да је мртва. Возио сам. У болници, узели су је од мене.” Жаркова сестра Милка Богојевић, професор: „Чула сам детонације. На радију су рекли да су гађали Батајницу. Моја снаја Душица се јавила на телефон. Рекла је: Милица је погођена. Нисам тада знала шта то значи… Сада знам, и не разумем. Оставила сам сина Илију, шестогодишњака — Миличиног брата. Она му је била најближа… Свима сам рекла да му ништа не говоре. Рекла сам да ћу му ја рећи ако будем у стању.”

У Батајници је у овом нападу осим Милице Ракић погинуло још 3 особе, а петоро људи је повређено. У исто време осим подручја Батајнице, НАТО авијација гађала је и брдо Стражевица у београдској општини Раковица. По ободима Београда се видело снажно дејство противваздушне одбране. У последњем нападу НАТО авијације на село Пријановићи код Пожеге, лакше телесне повреде задобио је мештанин Мирослав Милић. Пројектили НАТО у један сат после поноћи погодили су рафинерију нафте у Новом Саду где је избио пожар од којег се у целом граду осећала паљевина нафте, осам особа је повређено. Злочиначка НАТО армада је у два сата иза поноћи ракетирала привредно срце Ваљева. Са четири пројектила ваздух-земља, фабрика “Крушик“ се нашла у пожару и причињена је велика штета како фабрици тако и околним стамбеним насељима.

Милица Ракић

Милица Ракић

Престанак ваздушне опасности после четири дана: У Приштини је у суботу у 06:35, први пут после готово више од четири дана дат сигнал за престанак опасности од ваздушних удара. Упркос даноноћним нападима НАТО агресора на околину Приштине, у граду функционишу сви витални системи и службе.

Извор: Заветници / Александар Ристић

НАТО је зло! (из Печата)

НАТО је зло! (из Печата)

 

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *