Вијести, Регион

1. март у БиХ – симболични наставак рата другим средствима

СИМБОЛИЧНИ НАСТАВАК РАТА ДРУГИМ СРЕДСТВИМА

МОСТАР, 28. ФЕБРУАРА /СРНА/ – Доктор политичких наука Дражен Пехар изјавио је Срни да обиљежавање 1. марта у Федерацији БиХ, као такозваног дана независности, представља симболични наставак рата другим средствима.

„Сматрам да је приједлог да се дан потписивања Дејтонског споразума узме као дан државности или независности БиХ сасвим логичан и, када би у Федерацији било довољно политичке зрелости и осјећаја за компромис, тај би датум био прихваћен“, истакао је Пехар.

Он је оцијенио да је занимљиво да је међународна заједница „намјерно“ оставила овај важан проблем „неадресираним“.

„Сваког 1. марта народи БиХ буду подсјећани на чињеницу да темељни уставни консензус не постоји и да је БиХ етничко-политички дубоко подијељено друштво“, навео је Пехар.

Према његовим ријечима, високи представници сами додају „уље на ватру“ тако што шаљу честитку поводом прославе тог датума.

„Лично ме збуњује став хрватских представника и ХДЗ-а о овоме питању. Они би, ако већ говоре о Федерацији као ентитету обиљеженом доминацијом Бошњака и миноризацијом Хрвата, требало, барем у неком симболичном облику, опонирати пракси обиљежавања 1. марта као дана независности“, констатовао је Пехар.

У БиХ је 1. марта 1992. године одржан референдум о независности БиХ на којем је 62,7 одсто муслиманских и хрватских бирача гласало за њену независност и излазак из тадашње СФРЈ.

Доктор политичких наука Дражен Пехар

Доктор политичких наука Дражен Пехар

У ФБиХ тај дан се обиљежава као „дан независности“, док Срби овај датум доживљавају као дан када је донесена нелегитимна одлука муслиманског и хрватског народа против српских интереса.

На тај дан 1992. године испред Старе православне цркве на Башчаршији, у центру Сарајева, убијен је и српски сват Никола Гардовић и спаљена српска застава, што је наговијестило грађански рат у бившој БиХ.

Извор: Срна

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *