Вијести, Регион, Фото и Видео

04. мај 1999. Дан 42: Сећање на хероја одбране, пуковника Миленка Павловића

Четрдесет и други дан НАТО агресије на Савезну Републику Југославију обележили су значајни политички догађаји у земљи и свету, па је тако тога дана шеф југословенске дипломатије Живадин Јовановић америчкој ТВ мрежи Си-Ен-Ен изјавио, да је у нападима НАТО на Југославију за само 41 дан бомбардовања погинуло више од 1.200 људи, док је њих 5 хиљада тешко рањено. У изјави такође стоји, да је погођено више од три стотине школских објеката, док су три радио-телевизијска центра потпуно уништена.

Истога дана НАТО пакт је и званично потврдио тзв. “приближавање ставова” са Русијом и саопштио да ће бомбардовање прекинути када се увери, да ја председник Слободан Милошевић обуставио акције на Косову и Метохији и да повлачи своје снаге. Само неколико сати након тог извештаја председник Милошевић сусрео се са највишим војним и полицијским функционерима којима је у надлежности одбрана земље на простору Косова и Метохије. Констатовано је да су „потпуно уништене јединице, штабови и инфраструктура терористичке ОВК и да на читавој територији Косова и Метохије функционише цивилна власт.“

Руски министар одбране Игор Сергејев предложио је слање војних снага на подручје Косова и Метохије, које би чиниле трупе из земаља северне Европе и оних које не учествују у ваздушним нападима на СРЈ. Истовремено амерички Сенат се изјаснио против усвајања резолуције којом би председник Бил Клинтон добио овлашћење да у агресији на СРЈ употреби „сву неопходну силу“.

У касним поподневним часовима бугарски парламент одобрио је НАТО-у употребу ваздушног простора Бугарске за ваздушне нападе на СРЈ.

Према подацима УНХЦР-а, издатих 4. маја 1999. године, од почетка агресијe подручје КиМ је напустило око 875.000 људи, од којих се 677.000 налази у суседним земљама.

Пуковник Војске Југославије Миленко Павловић, команданта 204. ловачког пука ратн

Тај крвави 4. мај Србија и српски народ упамтиће и по храброј акцији пуковника Војске Југославије Миленка Павловића, команданта 204. ловачког пука ратног ваздухопловства, који је погинуо у жестоким борбама са ескадрилом агресорских НАТО авиона на небу изнад Ваљева. Вечна ти слава и хвала српски хероју одбране! Твој народ те никада неће заборавити!

Извор: Српски сабор Заветници

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *