Вијести, Култура

Радмиле Радић Сивцевич: Изложба „Лице ћирилице“

Позив на самосталну изложбу ручних радова Радмиле Радић Сивцевич „Лице ћирилице“. Свечано отварање је у среду, 23. априла 2014, у 17 часова, место књижара-кафе-галерија „Службени гласник“, Кнеза Милоша 16, Београд.

Изложбу ће отворити Ирена Филеки, музејски саветник, Етнографски музеју Београду, и Петар Арбутина, књижевни критичар.

Радмила Радић Сивцевич, ауторка изложбе „Лице ћирилице“, дуже од две године, вођена нитима, осветљава раскош азбуке.

За прву инспирацију захвална је сестри с којом је поделила жељу да извезено ћирилично писмо буде верни пратилац њихових пријатеља широм света. Тако је њених тридесетак радова доспело у десетак европских и три прекоокеанске земље. Два рада излагана су на сајму Етно хране и пића 2013. у оквиру удружења „Култура ћирилице“.

Лепота ћириличних слова у међувремену је ауторку инспирисала на нове, јединствене креације, послуживши као основни мотив из кога бујаи око кога се преплиће још по форми измаштаних слова и мотива. У њеним радовима постигнут је естетски идеал уметничког заната – да улепша и облагороди свакодневицу.

Поред српске, ауторка везом „живопише“ и руску азбуку. Као и ове две културе, српско-руска слова се прожимају коначно оваплоћена у једној речи ЛЮБОВЬ. У том духу, на сваком „сликовезу“ проналазимо, понегде снебивљиво ушушкан, понегде поносно истакнут ауторкин заштитни знак – срце.

Свесна лепоте и богатства једног од најсавршенијих писама на свету, Радмила својим радовима показује начин на који се култура размењује, традиција уважава и цени, и изражава потребу да се од заборава сачува и у будућност пренесе ћирилица.

Радмиле Радић Сивцевич

Радмиле Радић Сивцевич: Изложба „Лице ћирилице“

Имамо привилегију што је имамо и дужност да је негујемо – поручује ауторка.

Извор: Стање ствари

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *