Вијести, Култура

Прецртавање ћирилице у Херцеговини: Непознати вандали редовно пролазе некажњено

Саобраћајни знакови на југу Босне и Херцеговине неријетко су мета вандала који, скоро по правилу, црним спрејем прекривају ћирилични дио натписа који упућује на насељено мјесто.

Ријеч је о крајње деструктивном понашању и кршењу закона који за овај вид вандализма предвиђа новчану казну од 100 до 300 конвертибилних марака, док укупно оштећење релативно нове вертикалне сигнализације на прилазима аутопуту А1 и прелази 25.000 КМ без ПДВ-а.

Аутоцесте ФБиХ нису надлежне за те знакове, јер су након изградње и реконструкције локалних и регионалних путева исти предати у надлежност кантоналним дирекцијама. Ипак, Аутоцестама и локалним властима такво понашање наноси штету.

Штавише, уништавање знакова често остане непријављено, а евидентирани вандализми углавном прођу некажњено.

Гласноговорник Западнохерцеговачког кантона Дамир Чутура тврди да је полицијска управа Љубушки запримила двије пријаве које се односе на оштећења саобраћајне сигнализације почињена спрејом.

„У мају 2013. године запримили смо пријаву да је непознати починитељ или више њих, на траси аутоцесте Бијача – Кравица, спрејом оштетио 25 саобраћајних знакова, а у децембру 2013. године запримили смо пријаву да је на регионалној цести Р422 (цеста Љубушки – Метковић, која је уједно приступна цеста за аутоцесту), спрејом оштећено девет саобраћајних знакова. У оба случаја, предузеће које одржава саобраћајну сигнализацију врло брзо је санирало оштећења“, рекао је Чутура за Клиx.ба.

Чутура је додао да је у оба случаја обављен увиђај. Ипак, починитељи нису откривени, док прошле године, тврди се из МУП-а ЗХК, није евидентиран ниједан сличан случај.

Страх од ћирилице - страх од порекла? / Прецртана ћирилица на саобраћајним знацима

Страх од ћирилице – страх од порекла? / Прецртана ћирилица на саобраћајним знацима

Ситуација у Херцеговачко-неретванском кантону мало је боља с обзиром на мању трасу аутопута у том дијелу државе. С друге стране, уништавање знакова често је на магистралном путу према Хрватској.

„Ако идентификујемо починитеље иде се са прекршајном пријавом или казненом пријавом. На магистралном путу М-17 имамо и отуђење туђе ствари гдје знакове нађемо у старом жељезу. Ћирилична писма се шарају углавном од Дољана према Мостару и ту подносимо казнену и прекршајну пријаву против непознатог починитеља. На прилазним цестама на аутопуту унутар ХНК нема пуно оштећења“, рекао је гласноговорник МУП-а ХНК Људевит Марић.

Извор: klix.ba

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *