Вијести, Култура

Похвала ћирилици

Поводом прославе дана Ћирила и Методија који се у православном календару прослављају 24. маја, Трибина “Ријеч“ Удружења књижевника Црне Горе организује вече посвећено овим Словенским апостолима – Солунској браћи и њиховим ученицима Клименту и Науму, чија је заслуга за стварање основе српског језика и ћириличног писма немерљива. Познато је да народи који поседују писмо не могу ишчезнути из историје. Солунска браћа поставила су основе за настанак једног од најсавршенијих писама на свету – старословенске ћирилице.

Сведочанство о раду Ћирила и Методија оставио је непознати калуђер, под именом Црноризац Храбар, који у свом делу (првој словенској филолошкој расправи) “О писменах“ (т.ј. о словима) каже да су „Ћирило и Методије створили словенско писмо „у време Михаила, цара грчког и Бориса, кнеза бугарског, и Растица, кнеза моравског, и Коцеља, кнеза панонског, године од стварања 6363“, што у александријском календару значи 863.годину. Црноризац Храбар у овој својој расправи брани словенско писмо од грчких напада и тврди да се словенском азбуком могу писати црквене књиге исто као грчким и латинским словима.

Кирил и Методиј Солунски највећи су умови 9. века и целе епохе раног средњег века, задужили су словенски свет као творци првог словенског писма и првих књига на словенском језику. У свом „Прогласу“ Константин Апостол пише: „Јер као што без светлости радост неће бити/оку које види божју творевину сву,/ но све ни лепо ни видљиво није,/тако и душа свака без писмена/ не види божја закона добро, /закона књижна, духовног,/закона који рај божански јавља.“

Удружења књижевника Црне Горе: Похвала ћирилици

Удружења књижевника Црне Горе: Похвала ћирилици

О раду Ћирила и Методија и ововременом положају српског језика и ћириличног писма у Црној Гори, говоре Веселин Матовић, отпуштени професор српског језика, песник Ђорђе Брујић и Милица Краљ, уредница Трибине „Ријеч“.

Вече ће се одржати у четвртак 21. маја у Духовном центру „Симеон Мироточиви“ на Немањиној обали, број 31, у 19 часова.

Извор: Српске новине ЦГ

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *