Вијести, Култура

О српском писму, српској ћирилици – нико и не говори

Награде за бојкот наставе на српском језику

Есад Џуџевић доделио дипломе ученицима првог разреда Гимназије у Новом Пазару зато што су бојкотовали наставу на српском језику.

Нови Пазар – Председник Бошњачког националног већа (БНВ) Есад Џуџевић је, сумирајући резултате рада овог органа мањинске самоуправе, истакао да је остваривање права Бошњака у Србији у вртоглавом успону што је крунисао увођењем наставе на босанском језику у основне и средње школе.

– Бошњаци су, остваривањем права да се школују на матерњем језику, поручили да не пристају на асимилацију, као у протеклих сто година – казао је Џуџевић и додао да су Бошњаци тек сада спремни на интеграцију у србијанско друштво.

Од почетка ове школске године у већини основних и средњих школа у југозападној Србији, где живе припадници бошњачке мањине, почела је настава на босанском језику. О томе су се изјашњавали родитељи деце ученика првог и петог разреда основних и првог разреда средњих школа. Учитељима и наставницима, Србима и Бошњацима, после кратких семинара, Џуџевићево БНВ издао је потврде да знају овај језик и да на њему могу да држе часове на матерњем језику бошњачке деце.

У неким школама настава је почела без проблема, а тамо где је закочило, БНВ је кренуо с кривичним пријавама. „Зарадили” су такве пријаве директори две новопазарске основне школе, затим новопазарске и сјеничке гимназије и директори свих школа у Пријепољу. Тужилаштва се још нису изјаснила и суд није утврдио јесу ли криви што су, како тврди БНВ, деци ускратили школовање на босанском језику. У новопазарској гимназији ђаци првог разреда, чији родитељи су изразили жељу да им се деца школују на босанском, неколико дана су бојкотовали наставу, и у дворишту школе с транспарентима на којима је писало „Хоћемо босански” тражили да остваре своја национална права.

По савету челника БНВ-а деца су се вратила у учионице, али су једно време на часовима ћутала, тражећи тако свој језик. Ипак, борба је утихнула, па је прво полугодиште завршено регуларно, сва деца су добила оцене из свих предмета.

Упућени тврде да су читавом акцијом малолетних гимназијалаца руководили професори ове школе који су истовремено и функционери БНВ-а. Гимназијалцима, ученицима првог разреда, „због исказане личне храбрости у остваривању законског права на образовање на свом језику”, Есад Џуџевић је доделио специјалне дипломе „Авдо Међедовић” и честитао им на овом подвигу.

На другој страни, директор Гимназије у Новом Пазару Зоран Милосављевић и његов колега Мурат Баждаревић, директор сјеничке гимназије, упорно тврде да лопта није у њиховом дворишту него код министра просвете.

– Одобрени планови и програми, уџбеници, обезбеђен простор и наставници за чије плате Министарство треба да обезбеди средства – услови су да се крене с наставом, а не моја или било чија добра воља – тврди директор новопазарске гимназије Зоран Милосављевић.

Са свечаности додељивања диплома „Авдо Међедовић” (Фото БНВ)

Са свечаности додељивања диплома „Авдо Међедовић” (Фото БНВ)

Есад Џуџевић је пре десетак дана разговарао с министром просвете Томиславом Јовановићем. Како је пренео Џуџевић по повратку из Београда, наводно су се њих двојица сложили да је настава на босанском почела, али да је на министру да процес одблокира у двема гимназијама и у пријепољским школама. И да казни, можда и смени, директоре који угрожавају права бошњачке деце.

Извор: Политика/С. Бакрачевић

Вијестио: Босанска вила је била српски лист за „забаву, поуку и књижевност“. Покренут је 1885. године као орган Учитељског збора Српске школе у Сарајеву, а забрањен од стране аустроугарских власти 15. јуна 1914. године. Да ли су Срби муслиманске вероисповести у БиХ писали ћирилицом и говорили српски пре 100 година?

http://www.vijestio.com/vijesti/bosanska-vila/

А шта раде српски министри просвете? Да ли је Омер-бег писаолатиницом? Такозваним  „бошњачким“ језиком? Омер-бег Сулејманпашић Скопљак – Деспотовић ће позивати муслимане свог босанског завичаја да се освесте и схвате да су Срби. Овај чланак је објављен као реакција на данашњи чланак у Политици са насловом „Награде за бојкот наставе на српском језику“. Зашто Политика овако нешто није објавила уз поменуту вест? Ко ради у Политици? За чије интересе?

http://www.vijestio.com/vijesti/omer-beg-sulejmanpasic-skopljak-ustajte-braco/

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *