Вијести, Живот и Здравље

Намирнице које ће помоћи у снижавању холестерола

Прије узимања лијекова за холестерол, покушајте да га смањите природним путем – вјежбањем, уносом влакана, љековитим биљем, као и медитеранским типом исхране.

Јабука је непријатељ ЛДЛ холестерола

ЛДЛ холестерол, који се још назива и лошим холестеролом узрокује стварање наслага и повећава ризик од срчаног и можданог удара. Један од начина смањења његовог нивоа је свакодневно једење јабука. Једна јабука садржи око четири грама влакана, која смањују апсорпцију масти у организам и подстичу њихово избацивање, пише WebMD.

Орашасти плодови

Било да је ријеч о орасима, бадемима, љешницима, индијским орашчићима или било којим другим орашастим плодовима, те здраве грицкалице одличне су за снижавање лошег и повећавање доброг холестерола. Најбоље је јести оне које нису обрађене и додатно сољене, а богате су влакнима и витаминима Е, који имају одлично дјеловање на кардиоваскуларно здравље.

Бијели и црни лук

Осим што снижавају ниво укупног холестерола, ово поврће подиже ниво оног доброг за око 30 одсто захваљујући фитонутријентима које садрже. Бијели и црни лук се од давнина користе у превенцији срчаних болести, јер побољшавају циркулацију и излучивање вишка масноћа из крви, а стимулишу и јетру и бубреге на рад.

Риба

Нискокалорично, пуно протеина и омега 3 масних киселина, рибље месо би се код оних с повишеним нивоом холестерола требало наћи на јеловнику барем три пута недјељно. Најбољи одабир је плава риба, а доказано је да редован унос рибе снижава ниво триглицерида у крви.

Соја

Баш попут рибе, соја је богата протеинима који за разлику од оних у месу не доприносе повећању нивоа лошег холестерола у крви. Ако производе од соје уносите три пута недјељно, ниво укупног холестерола се може смањити око 10 одсто, показују студије.

Авокадо

Ова егзотична намирница све се чешће савјетује онима с повишеним холестеролом јер садржи олеинску киселину, која дјелује на смањење ЛДЛ холестерола. Било да га једете у салати, умаку, самога или пак користите уље од авокада, његове добробити биће појачане ако притом не уносите “јунк фоод“.

Чајеви

Чај од коприве, кадуље, зелени чај и мјешавине које садрже анис, маслачак и мајчину душицу познате су по свом детоксикацијском учинку. Оне подстичу јетру на рад, која пак појачано елиминише масноће и спречава њихово таложење. Сваки дан попијте једну до двије шољице биљног чаја на дан за најбољи учинак.

Маслиново уље - ћирилична увозна декларација (Ловопромет - Ниш)

Маслиново уље – ћирилична увозна декларација (Ловопромет – Ниш)

Маслиново уље

Незасићене масноће из маслиновог уља најважнији су фактор дуговјечности оних с медитеранским типом исхране. Животињске масноће богате су трансмасним киселинама које повисују ЛДЛ холестерол, док ће га маслиново уље смањити и повећати ниво оног доброг.

Чаша црног вина

Уз оброк можете попити чашу црног вина које обилује антиоксидансима и чува срце. Ипак, кључ је у умјерености, а доказано је да око 1,5 дцл црног вина на дан снижава ниво ЛДЛ холестерола за око осам одсто.

Извор: РТРС

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *