Вијести, Мишљења

Мирослав Лазански: Грађански рат у најави

Почетак „антитерористичке операције” на истоку Украјине могао би да буде и тренутак одлуке како ће се даље развијати украјинска криза. Снагама из Кијева које су заузеле војни аеродром крај Краматорска и није било тешко да то ураде, јер је аеродром и његову велику површину „бранило” само 20 проруских добровољаца. Друга је прича улазак шест борбених возила БМД у град Славјанск и прелазак тих возила, са старим или новим посадама, у редове проруских народних добровољаца. Да ли је то и почетак озбиљнијег распада или раслојавања унутар украјинске војске, показаће се врло брзо.

Украјинску војску која је под командом власти у Кијеву чине и Украјинци и Руси, наравно и остали, и та је војска супериорна у односу на снаге проруских добровољаца. Ипак, бројност људи и технике у оваквим сукобима не морају да значе много. Ако дође до уличних борби у градовима и градићима на истоку Украјине, бројчана и техничка надмоћ Кијева може брзо да се истопи. Сукоб регуларних војних формација Украјине са проруским становништвом на истоку ове земље отвориће и све моралне дилеме код дела припадника украјинске војске.

У подручје на истоку Украјине где су проруски демонстранти заузели владине зграде, власт из Кијева послала је војне јединице са запада Украјине, потом припаднике оружаних одреда са Мајдана и припаднике Националне гарде, која је тек у формирању. Кијев је тешко могао да за тако кратко време етнички „очисти” јединице војске од војника, официра и подофицира Руса, иако не треба очекивати да се сви Руси у украјинској војсци одазову и националном зову. Управо због свега тога биране су трупе које су послате на исток Украјине, али упркос томе украјинским војницима биће врло тешко да отворе паљбу на зграде које држе народни проруски добровољци.

Ако дође до озбиљних уличних борби у градовима и градићима на истоку Украјине, биће и већих жртава. Који је то број довољан да се сукоб и назове правим грађанским ратом? Педесет или сто мртвих цивила? Или војника? Или ће знак да је постигнут „довољан” број представљати то када руске трупе пређу границу Украјине да би заштитиле своје сународнике?

Народни добровољци наоружани лаким противоклопним и ПВО средствима могу да нанесу озбиљне губитке украјинској армији, будући је у условима урбаног сукоба могуће асиметрично ратовање. Не треба ни сумњати да народни добровољци већ имају све што им је од модерног наоружања потребно за један такав сукоб.

У том случају би то био прави грађански рат, у којем би у Украјини вероватно дошло до етничке хомогенизације и Руса и Украјинаца. У том контексту тешко је очекивати да се Русија директно или индиректно не умеша у тај сукоб. А то је онда и крај Украјине у садашњим границама.

Фото: Јутјуб

Фото: Јутјуб

Заправо, ствари су у Украјини већ отишле предалеко, Уједињене нације ту не могу ништа да помогну, јер ће свака одлука у Савету безбедности бити блокирана или од Руса или од Американаца. Украјинску кризу дугорочно могу да реше међусобним договором само Руси и Американци, Европа је ту тек пуки посматрач.

Извор: Политика

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *