Вијести, Мишљења

Леонид Решетњиков: Наредне две-три године биће пресудне у сукобу Русије са Америком

ДИРЕКТОР РИСИ: АМЕРИКАНЦИ СУ ЈОШ „БОЛЕСНИ” ОД АМБИЦИЈЕ ДА ВЛАДАЈУ ЦЕЛИМ СВЕТОМ

  • Русија јача чак и у условима санкција, које нису дале ефекат који је планирала америчка администрација. Наши споразуми и уговори са Народном Републиком Кином сведоче да у свету постоји други и трећи центар моћи
  • „Пресудне године за успех који прижељукују биће године после Обаме. Треба очекивати да ће САД кроз годину-две покушати да се задрже на позицији шефа целог света, да ће сумануто покушавати да ослабе Русију. Мислим да ће се нова администрација – рекао је агенцији ТАСС Леонид РЕШЕТЊИКОВ – одлучити за противнападе, а не одступати, као што чини Обама. Ти контранапади могу бити веома жестоки”
  • Пред Русијом је у блиској будућности цивилизацијски избор: да ли ће кренути путем развоја своје сопствене, руске цивилизације или ће копирати друге и покушавати да се уклопи у други свет

КОНФРОНТАЦИЈА између Русије и САД ће се у наредним годинама заоштрити- оценио је у интервјуу агенцији ТАСС директор Руског института за стратешка истраживања (РИСИ) Леонид Решетњиков.

„САД губе позиције светског лидера, и то је очигледно – истакао је он. – Русија јача чак и у условима санкција, које нису дале ефекат који је планирала америчка администрација. Наши споразуми и уговори са Народном Републиком Кином сведоче да у свету постоји други и трећи центар моћи. То јест униполарност нестаје”.

По његовим речима, Американци то разумеју, али они „болују” од мисије управљања светом, од спасавања света и демократије, како их они схватају.

„То је код њих заиста једна болест – сматра руски аналитичар. – А пошто се процес формирања мултиполарног света наставља, наставља се кроз напредак у развоју руских односа са Кином, преког спорог, али континуираног јачања БРИКС, ширење евроазијског пројекта и ширење Шангајске организације за сарадњу итд. – па Американци затопокушавају то да зауставе, тај процес. А у том свом настојању нападају пре свега Русију”.

САД сматрају да могу да постигну одређене успехе користећи за упаде велике „прозоре” по периметру руских граница – Украјину, балтичке земље и Кавказ, указао је Решетњиков.

„Пресудне године за успех који прижељукују биће године после Обаме – наставио је он. – Треба очекивати да ће САД кроз годину-две, када почне постобамин период, покушати да се задрже на позицији шефа целог света, да ће сумануто покушавати да ослабе Русију. Мислим да ће се нова администрација одлучити за противнападе, а не одступати, као што чини Обама. И ти контранапади могу бити веома жестоки”.

„То разумеју у многим кључним земљама – рекао је Решетињиков. – Ево, на пример, недавно сам са сарадницима био у Кини. Разговарали смо са кинеским колегама. Они одлично разумеју да се Русија напада највише због тога што захваљујући њеној политици, захваљујући чак самом њеном постојању, у свету постоји та мултиполарност. И Кинези су веома заинтересовани да издржимо амерички притисак”.

Кина сада приступа другој фази својих реформи – стварању тржишта, подсетио је шеф РИСИ. За њихово спровођење, појаснио је он, Киезима је „потребно да активно излазе на светску сцену”, али се они при том суочавају са снажним отпором САД, ЕУ и осталих утицајних спољних играча. Веома им је тешко да сами савладају тај отпор, зато они и предлажу да се упаре и интегришу евроазијски пројекти и њихов пројекат „Пут свиле”, тада ће бити лакше стати на пут економског напретка, економске експанзије по целом свету.

„Такве предлоге диктира управо то што Кина не жели да остане сама у тој борби, у својим реформама – нагласио је Решетњиков. – Зато да са њима имамо и партнерство, а понекад чак и савезништво”.

Директор Руског института за стратешка истраживања (РИСИ) Леонид Решетњиков

Директор Руског института за стратешка истраживања (РИСИ) Леонид Решетњиков

Што се тиче Русије, у блиској будућности „пред нама ће и даље бити цивилизацијски избор: да ли ћемо кренути путем развоја своје сопствене, руске цивилизације или ћемо копирати друге, покушавати да се уклопимо у други свет”, сматра аналитичар.

„Коначни избор још није направљен – додао је он. – Треба се ослободити заблуда и схватити да садашња заоштрена борба по целом свету није последица никаквих грешака Русије. Не, то је последица тога што су Руси као нација и као цивилизација другачији. Различити од колективног Запада, којим тренутно управљају САД. Као другачији смо створени, другачији остајемо и никако не можемо да постанемо такви као они”.

„То на оној страни изазива узвратну реакцију: зашто су они другачији, зашто они нису такви као ми, хајде ипак да их направимо таквима, а ако не успе, хајде да их разбијемо на секције, на парцеле, на двадесет, на тридесет република, па да им таквим малима усађујемо нашу цивилизацијску свест – констатовао је Решетњиков. – А пошто они тренутно не могу да уђу у наше друштво, хајде да уклонимо њиховог председника, хајде да разбијемо ту земљу, хајде да их поделимо на мале тачкице, и тим тачкама ћемо после да имплементирамо нашу нову еру. Зато ће наредне две-три године бити године искушења за Русију”.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *