Вијести, Мишљења

Лавров у Србији

Министар иностраних послова РФ Сергеј Лавров долази у понедељак, 16. јуна у радну посету Србији.

Шеф руског спољнополитичког ресора ће се срести с председником Србије Томиславом Николићем и премијером Александром Вучићем, као и имати дуже преговоре с министром иностраних послова Србије Ивицом Дачићем.

„Предстојећи контакти ће омогућити пуноправно усклађивање мишљења о основним правцима билатералног дневног реда, оцену тока реализације постављених задатака и одређивање нових оријентира. Посебна пажња ће бити додељена питањима ширења политичке сарадње у духу Декларације о стратешком партнерству између РФ и Републике Србије, потписане према резултатима самита у Сочију 24. маја 2013. године“, – саопштили су у департману информације и штампе МИП РФ.

У руском министарству рачунају на „садржајну размену мишљења о актуелним међународним питањима, укључујући општеевропску проблематику и ситуацију на Балкану“.

У МИП РФ су истакли трговинско-економски део дијалога Москве и Београда. „Сарадња у тој области се стално учвршћује. Ниво робног промета 2013. године је, према подацима ФТС РФ, постигао скоро 2 млрд долара, што је за 15 одсто више него годину дана раније. Према резултатима првог тромесечја 2014. године, тенденција раста обима узајамне трговине и даље се развија“, – подвукли су у руском министарству.

Данас Русија и Србија реализују низ крупних пројеката, међу њима реконструкцију српских железница уз учешће ДОО „РЖД Интернешнл“ и изградњу гасовода „Јужни ток“.

Раније је у медијима била објављена изјава заменика премијера и министра за послове грађевинарства, транспорта и инфраструктуре Србије Зоране Михајловић, која је саопштила да је Србија приморана да одгоди радове на изградњи Јужног тока у вези са обуставом пројекта у суседној Бугарској. Касније је премијер Александар Вучић изјавио да промена у реализацији тог пројекта за сада нема, влада ово питање званично није разматрала.

Према речима шефа МИП Србије Ивице Дачића, проблеми, настали у вези са изградњом гасовода Јужни ток, морају да се решавају између Москве и Брисела, на које Београд не може да нарочито утиче. Како је истакао шеф српског спољнополитичког ресора, Србија је спремна на реализацију пројекта Јужни ток, није усвајала одлуку о обустави радова, те ће гледати као се одвијају ствари. Ми смо спремни, сматрамо да реализација Јужног тока одговара нашим интересима, – истакао је Дачић.

Пројекат гасовода Јужни ток преко акваторије Црног мора у земље Јужне и Централне Европе је усмерен на диверзификацију маршрута извоза руског гаса у Европу. За реализацију копненог дела пројекта РФ је потписала с Бугарском, Србијом, Мађарском и Словенијом међувладине споразуме. Изградња је почела 7. децембра 2012. године близу Анапе. Планира се да ће прва цев гасовода ступити у погон крајем 2015. године. Укупно се планира изградња четири цеви гасовода, дужином 930 км свака.

Министар иностраних послова РФ Сергеј Лавров

Министар иностраних послова РФ Сергеј Лавров

МИП РФ је такође истакао сарадњу Москве и Београда у хуманитарној сфери. „Успешно функционише Руско-српски хуманитарни центар у Нишу, који је демонстрирао свој потенцијал при пружању у мају ове године помоћи Србији, која је пострадала услед катастрофалне поплаве“, – испричали су у руском министарству. Стручњаци МВС РФ су евакуисали око 3 хиљаде људи, међу њима више од 600 деце, те донели више од 100 тона хуманитарне робе.

Извор: Глас Русије

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *